Regija
OPCINA SATNICA ÐAKOVACKA U PROJEKTU “ZAŽELI”

1,8 milijuna kuna projektu “Ukljucimo ih u društvo"
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

SATNICA ĐAKOVAČKA

Među prvim ugovorima o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu projekta “Zaželi”, koje su korisnici potpisali početkom prosinca u Osijeku, a koje su im uručili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, bio je i onaj Općine Satnica Đakovačka, pod nazivom “Uključimo ih u društvo”, vrijedan 1.866.000 kuna. Projekt je izradila pročelnica Općine Božana Kovačić, a ugovor je potpisao načelnik Željko Šimić.

U okviru ovoga projekta u Općini Satnica Đakovačka, koja obuhvaća istoimeno općinsko sjedište i naselje Gašinci, bit će zaposleno deset žena za teren, odnosno za obilazak 50 korisnika o kojima će brinuti, te dvije osobe koje će raditi u administraciji: voditelj projekta i koordinator. S projektnim se aktivnostima, kaže načelnik, krenulo 4. prosinca ove godine.

Riječ je o nepovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Glavna aktivnost je obilazak domaćinstava starih i nemoćnih osoba i osoba u nepovoljnom položaju bez dobne granice, pojašnjava načelnik Željko Šimić.

- Svaka zaposlena žena na projektu će imati pet korisnika, a svaki korisnik imat će odobreno 200 kuna kojima ćemo kupovati potrepštine za održavanje kućanstva. Prije nego što počnu raditi, sve će žene proći edukaciju gdje će steći javnu ispravu da su završile školu za njegovateljice. Znači, žene prvo idu na edukaciju, nakon čega imaju 23 mjeseca prakse, radni odnos koji je zapravo praksa. Svaka žena koja bude radila na terenu dobit će bicikl koji će biti u vlasništvu Udruge - kaže načelnik Šimić.

Projektom “Zaželi” na području cijele Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške, odnosno brige za gotovo 12.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Žene koje će se zaposliti na navedenim poslovima imaju i dodatnu mogućnost obrazovanja tijekom projekta. Prilikom odabira projekata naglasak je stavljen na teško dostupna područja (ruralna područja i otoci) te ona područja u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Nakon što žene prođu edukaciju i obave se svi potrebni pripremni radovi, na teren bi mogle krenuti s 1. ožujka, odnosno najskasnije 1. travnja iduće godine - kaže Šimić. Napominje i kako je cilj ovoga projekta smanjivanje socijalne isključenosti starih i nemoćnih, ali i osoba u nepovoljnom položaju.

“'Zaželi' - Program zapošljavanja žena”, ukupne je vrijednosti je 400.900.000 kuna, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda. Maja Muškić

Pomagali i prošle godine

Općina Satnica Đakovačka i prošle je godine kroz Program aktivacije žena u lokalnoj zajednici pomagala svojim starijim stanovnicima, kojom prilikom je na tim poslovima bilo zaposleno šest osoba za područje cijele općine.

Svaka žena koja bude radila na terenu dobit će bicikl koji će biti u vlasništvu Udruge

200

odobrenih kuna imat će svaki korisnik, za što će se kupovati potrepštine za kućanstvo

Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura