Osijek
PREDAVANJE U GIMNAZIJI GAUDEAMUS

Liječnici educirali učenike o doniranju i transplantaciji organa
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

U organizaciji Županijskog povjerenstva Osječko-baranjske županije i Hrvatske liječničke komore, liječnici su tijekom ove godine održali ciklus predavanja o doniranju i transplantaciji organa u srednjim školama diljem županije, ali i izvan nje. Jedno od posljednjih ovogodišnjih pomno su u srijedu slušali učenici gimnazije Gaudeamus, među kojima, nakon završetka škole, visokih tridesetak posto obrazovanje nastavlja u području medicine.

- Cilj nam je upoznati srednjoškolce o doniranju organa s humanog, organizacijskog i etičkog aspekta te transplantacijom organa, prije svega bubrega u Hrvatskoj, u čemu smo najbolji u svijetu, kako bismo ih pripremili na donošenje važnih odluka u životu, ali i proširenja općeg znanja – objasnila je prof. prim. dr. sc. Lada Zibar, dr. med, nefrologinja i voditeljica transplantacijskog programa za bubreg u KBC-u Osijek, te zamjenica predsjednika Županijskog povjerenstva. Uz to, namjera je animirati učenike za studij medicine u Osijeku i za ostanak u Hrvatskoj.

- Želimo im prezentirati da se i u Hrvatskoj može raditi nešto vrhunski, čak i u Osijeku koji ima najmlađi transplantacijski centar za bubreg – dodala je. A za ostanak u Osijeku i u području medicine vide se učenici Roko Juraj Rosso i Arelena Zoe Frik.

- Ovakva predavanja izuzetno su važna da se djeca od što ranije dobi senzibiliziraju i počnu razmišljati o stvarima koje će dugoročno pomoći njima i drugima – komentirao je Saša Šakić, razvojni menadžer u gimnaziji Gaudeamus. J. Pejaković

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike