Sport
CHALLENGE KUP ODBOJKAŠICA

Nema straha od Čehinja
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Zgusnut je raspored odbojkašica s Drave posljednjih mjesec dana. Utakmice se nižu kao na tekućoj vrpci, a pred Osječankama je već deveti dvoboj od sredine studenoga. Igra se europskim ritmom, svaka tri-četiri dana, a ekipa Branislava Franića zasad ga i dosta dobro prati. Uz domaće, tu su i međunarodne obveze, tri fronte sigurno uzimaju svoj danak, ali igračice se ne žale, željne su dokazivanja, a za to itekako služe utakmice međunarodnog karaktera. Takva je na programu večeras u Gradskom vrtu (19 sati), a riječ je o prvom susretu 16-ine finale Challenge kupa protiv češke Ostrave.

Osijek je do glavnog ždrijeba, koji čine 32 ekipe, stigao nakon što je u dvije utakmice bio bolji od austrijskog prvaka Sokol Schwechata. Za prolaz trebalo je odigrati čak 11 setova, onaj “zlatni” donio je ukupnu pobjedu koju je malo tko očekivao, posebice nakon što je prva utakmica na domaćem parketu izgubljena 2:3.

- Europske ispite nismo shvatili kao nekakav imperativ, ali za sada nam dobro ide. Izbacili smo sastav koji dominira u Austriji desetljećima i koji je protiv nas imao ulogu favorita. Prolaz smo potvrdili u gostima, stoga smo i zaslužili ostanak u glavnom ždrijebu - kaže trener Franić, svjestan da je pred njima sada ipak nešto kvalitetniji suparnik. Ostrava nije sastav koji osvaja trofeje u svojoj zemlji, ali koji je posljednjih sezona prisutan u gornjem domu njihove Extra lige. Prošlo prvenstvo završile su kao četvrte, igrale su i finale Kupa, a prije toga bile su na trećem mjestu. Njega drže i u aktualnoj sezoni, u deset utakmica imaju osam pobjeda i dva poraza, četiri boda zaostaju za vodećim Prostejovom.

- Sigurno da je češka liga jača od austrijske, pa i od hrvatske. Dobili smo neke snimke njihovih nastupa iz kojih se vidi da je riječ o kvalitetnoj i discipliniranoj ekipi. Vodi ih češki izbornik Zdenek Pommer, igrački kadar gotovo je cijeli domaći, imaju i reprezentativke, stoga je jasno da će ovo biti teži ispit od prethodnoga - smatra Franić.

Ostrava se oslanja na domaći igrački kadar, ima i jednu internacionalku, Litvanku Makauskaite, a dio češke reprezentacije na posljednjem EP-u bile su Nachmilnerova i Valkova. Ova prva trenutačno je među tri najučinkovitija srednja blokera, a riječ je i o najiskusnijoj (29) igračici. Prva napadačka opcija je Kojdova, ona je i među šest najučinkovitijih u prvenstvu.

Nema razloga da se Osječanke opterećuju snagom i pedigreom suparnika. Primjerice, onaj austrijski ih je možda malo i zavarao.

- Prema viđenom, mislim da možemo igrati ravnopravno, posebice na našem parketu. Prije tri dana imali smo dobru uvertiru, svladali smo aktualnog našeg prvaka, stoga je jasno da smo u stanju odigrati dobru utakmicu. To je i glavni cilj večeras - naglašava Branislav Franić uoči prve utakmice 16-ine finala Challenge kupa. Bilo bi lijepo početkom sljedeće godine na uzvrat otići s pozitivnim rezultatom.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

Najčitanije iz rubrike