Sport
DVOSTRUKI KRITERIJI

A da je hrvatski igrač slavio sa zastavom na kojoj piše Zemun?
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Zenit iz Sankt Peterburga kažnjen je zatvaranjem dijela stadiona u idućoj utakmici zbog toga što su navijači ruskog kluba pokazali transparent podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću. Dogodilo se to na utakmici protiv makedonskog Vardara u skupini Europske lige na kojoj je izvješen transparent s porukom "Ratko Mladić - srpski heroj", a susret je odigran dan nakon što je Mladić u Haagu dobio doživotnu kaznu zbog genocida u Bosni i Hercegovini. Podršku Mladiću dali su i navijači Crvene zvezde i Partizana. Zvezdini navijači su podršku ponovili tijekom svoga susreta s Kölnom u Beogradu pa je za vjerovati kako UEFA neće oprostiti ni beogradskim klubovima, koji će na proljeće nastaviti natjecanje u šesnaestini finala Europske lige. I tu je UEFA konačno dokazala svoju dosljednost. Ne tolerira nikakve slične oblike iskazivanja političkih poruka, a posebno ne davanje podrške osobama osuđenim za razne zločine. Europska nogometna federacija tako je ovakvo ponašanje nazvala - rasističkim. Sreća je možda u nesreći što je većina hrvatskih klubova okončala svoje nastupe u Europi. Jer, na hrvatskim stadionima u posljednje vrijeme navijači daju javnu podršku preminulom haškom osuđeniku Slobodanu Praljku. Što bi vjerojatno bilo kažnjivo prema kriterijima UEFA-e.

Navijači su često znali iznositi političke poruke. Ne samo u Hrvatskoj ili Srbiji. Međutim, UEFA je dosad bila još rigoroznija kada nogometaši iznose političke poruke, posebno one koje podržavaju totalitarne ili zločinačke režime. Sjećamo se kako je Joe Šimunić zbog uzvika “za dom spremni” nakon utakmice s Islandom kažnjen čak s deset utakmice suspenzije. Zbog čega je uostalom i prijevremeno okončao svoju reprezentativnu karijeru. Uspoređujući sankciju prema Šimuniću, kakvu je onda kaznu zaslužio vratar Crvene zvezde Milan Borjan? On je nakon već spomenute utakmice s Kölnom plasman Crvene zvezde u knock-out fazu Euro lige proslavio sa zastavaom Crvene zvezde na kojoj je pisalo Knin. Igrač inače odrastao u Kanadi, a rođen u tom hrvatskom gradu oslobođenom 5. kolovoza 1995. poslije utakmice dao je prilično kontroverznu izjavu:

- Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kölnom bila je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu - rekao je Borjan.

Reakcije na tu izjavu nema iz Hrvatske. HNS se potpuno oglušio. Ne smeta im “srpski Knin i Dalmacija” ni veličanje Ratka Mladića, ali im zato smeta prekriženi logo vlastite nogometne organizacije. I priopćenja odmah stižu. Koliko nam je poznato, nema ni prijave UEFA-i. Joe Šimunić nije stigao ni prespavati svoju glupost, a već sutradan je bio prijavljen disciplincima UEFA-e. I to iz Hrvatske. Istim tim ljudima koji su prijavili Šimunića sada ne smeta što neki igrač slavi “srpsku Dalmaciju”. Ne smeta očito ni HNS-u, ni službenoj hrvatskoj politici, niti dežurnim domaćim dušebrižnicima. A možemo samo zamisliti kakva bi reakcija bila da je primjerice neki hrvatski igrač slavio sa zastavom na kojoj piše na primjer Zemun. I da je pobjedu posvetio “hrvatskom Srijemu, Banatu i Bačkoj”!? K.Lacković

Najčitanije iz rubrike