Novosti
KLIMATSKI SUMMIT U PARIZU

Vrijeme je za puno veće napore u zaštiti planeta
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Čelnici i visoki dužnosnici desetaka svjetskih zemalja okupili su se u utorak u Parizu na summitu o klimi, na kojem se preuzete znatne obveze i inicijative za financiranje odustajanja od glavnih izvora onečišćenja.

“One Planet Summit” organizirao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na drugu obljetnicu potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi. Macron je prije skupa organizirao svečani ručak u Elizijskoj palači za šefove države ili vlada koji sudjeluju na summitu. Na summitu sudjeluje 50-ak šefova država ili vlada, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, a ostale zemlje predstavljene su na nižoj razini. Summit je prije svega organiziran kako bi se mobilizirala financijska sredstva za konkretne projekte u smjeru ispunjavanja ciljeva Pariškog sporazuma za zaštitu od klimatskih promjena.

Svjetska banka je na summitu objavila da će nakon 2019. prestati financirati istraživanje i eksploataciju nafte i plina. To je prva multilateralna banka koja je u energetskom sektoru preuzela takvu obvezu. Već od sljedeće godine Svjetska banka će objavljivati svake godine koliko projekti koje ona financira emitiraju stakleničkih plinova u sektorima koji najviše zagađuju, poput energetike. Neke banke i osiguravajuća društva, poput ING-a i Axea, najavili su da će prestati investirati u poduzeća koja sudjeluju u izgradnji elektrana na ugljen.

Skupina od više od 200 velikih investitora, banaka, mirovinskih fondova itd. odlučila je povećati pritisak na 100 kompanija koje spadaju među velike zagađivače, poput energetskih divova BP, Chevron Coal India, proizvođača zrakoplova i automobila Airbus, Ford, Volkswagen. Ti investitori pozorno će pratiti kako se te tvrtke ponašaju u vezi sa zaštitom klime i objavljivati popis najvećih zagađivača.

Europska komisija je na summitu predstavila akcijski plan za planet, koji sadržava deset inicijativa za modernije i pravednije društvo. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je došlo vrijeme za puno veće napore, zakonodavne, financijske ili neke druge, kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. “To je imperativ koji diktiraju naši životni uvjeti i budući naraštaji. Došao je trenutak da zajedno djelujemo za planet, jer već sutra će biti prekasno. Trebala bi nam najmanje četiri planeta da bismo mogli nastaviti živjeti, proizvoditi i trošiti kao što to činimo danas”, kaže Juncker. H

BOLJE KOMUNICIRATI S GRAĐANIMA

Premijer Plenković održao je predavanje u Institutu političkih znanosti Sciences Po u Parizu “Perspektive i hrvatsko iskustvo, 4 godine nakon ulaska u EU”. Govorio je o hrvatskim iskustvima od osamostaljenja, obrane zemlje do pristupnih pregovora i članstva u EU. Plenković kaže da je potrebno puno bolje komunicirati s građanima o tome što donosi članstvo u EU. Na upit kako se suprotstaviti desnom i lijevom populizmu u Hrvatskoj, Plenković je rekao da “nema univerzalnog recepta”. Rekao je da je on prvi hrvatski premijer koji redovito izvještava parlament o svim sastancima Europskog vijeća, a da populisti zloupotrebljavaju raspravu u Saboru govoreći o svemu drugome samo ne o europskim temama.