Novosti
BIVŠA IMOVINA SFRJ NA RASPRODAJI

Srbija se nada brzom rješenju sukcesije
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Službeni Beograd vjeruje da bi bivše jugoslavenske republike, kao sljednice nekadašnje SFRJ, mogle riješiti najveći broj nesuglasica o raspodjeli imovine do kraja 2018., objavila je u utorak Radio-televizija Srbije.

Uoči sastanka Mješovitog odbora za sukcesiju, koji će se održati u srijedu, a u kojem su predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i BiH, predstavnik Srbije Veljko Odalović kaže za RTS kako je "na početku sukcesije imovina jasno popisana, ali su problemi nastali u realizaciji", a riječ je o objektima koja je koristila diplomatsko-konzularna služba Ministarstva vanjskih poslova SFRJ. "Od ukupno 123 objekta 72 su podijeljena, a za 51 objekt traži se rješenje. Među njima ima i onih za koje se, premda su upisani kao vlasništvo SFRJ, ispostavilo da su upisani prema raznim kriterijima i nemoguće ih je podijeliti", kaže Odalović i navodi kao primjer jedan od spornih objekata čije održavanje trenutačno plaća Srbija.

"Za održavanje stana na Petoj aveniji u New Yorku Srbija je do sada platila tri milijuna dolara, iako ga nitko ne koristi. Zainteresiranih za kupnju ima, ali ne i dogovora među bivšim jugoslavenskim republikama", ustvrdio je Veljko Odalović. On je, unatoč nesuglasicama u tom mješovitom tijelu, ocijenio da je te prijepore moguće riješiti. "Ostaju još četri sporna objekta, a to su objekti u Moskvi, Adis Abebi, New Delhiju i Brazilu, jer zemljište na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo SFRJ", rekao je Odalović, uvjeren da će brzo biti dogovorena rješenja za nekretnine u New Yorku i Tokiju.

"Svi su shvatili da se ne isplate troškovi koji se plaćaju. Vjerujem da ćemo u sljedećoj godini riješiti najveći broj problema. Postoji jedan broj objekata koji se mogu podijeliti i inzistirat ćemo na tome na idućoj sjednici", najavio je Veljko Odalović.H