Regija
VJETAR POHARAO VOĆIN

Najveće štete na župnoj crkvi
Objavljeno 13. prosinca, 2017.
Oštećen je dio krova na crkvi, vanjski oltar uništen je, počupana su stabla

VOĆIN - Prošle noći i jučer prijepodne na širem slatinskom području puhao je olujni vjetar, a najveće štete nastale su u Voćinu.

– Voćin je inače poznat kao najmanje vjetrovito mjesto u Hrvatskoj, ali naišao je jak jugo, počupao stabla po parkovima i šumama, pa srušenih stabala i otkinutih grana ima svuda po cestama - rekao nam je načelnik Predrag Filić.

– Oštećen je dio krova na župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, a vanjski oltar potpuno je uništen, jer je vjetar iščupao željeznu konstrukciju. Sve službe su na terenu i vjerujem da ćemo za hodočašće uspjeti sve urediti, premda jak vjetar i sada otežava poslove. Trenutačno pokušavamo riješiti crkvu, kako zbog najavljenih kiša ne bi bilo znatnije štete u njezinoj unutrašnjosti - dodao je Filić.

Prema riječima župnika, voćinskog vlč. Mladena Štivina, osim što je željezna konstrukcija iščupana iz betonskih ležišta i pomaknuta za cijeli metar, i što su savijeni metalni stupovi vanjskog oltara na kongresnom prostoru uz crkvu, uništene su i postavljene instalacije i cerada, tako da je vanjski oltar potpuno izvan funkcije, a velika šteta nastala je i na krovu župne crkve.

– Vjetar je puhao cijelu noć, ali je najjači bio ujutro, nakon zornice. Na sjevernoj strani uz zvonik vjetar je skinuo dio krova s crkve - opisao nam je silinu vjetra župnik Štivin.

Za ovogodišnje, 9. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj bilo je predviđeno da sveta misa za voćinske žrtve Domovinskog rata prvi put bude služena na otvorenom, na manjoj bini uz spomenik “U Majčinu naručju”, pokraj ulaza u crkvu, jer svake godine hodočašće okuplja sve više vjernika i crkva postaje malena da bi primila sve koji žele biti na misi. No zbog najave lošeg vremena misa će vjerojatno ipak biti služena u crkvi.

Petar ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike