Regija
SKLOPLJEN UGOVOR O PRIPAJANJU

Sladorana će od 2018.
raditi pod nazivom Viro
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

ŽUPANJA - Županjska će Sladorana od sljedeće godine poslovati pod nazivom Viro tvornica šećera d.d. sa sjedištem u Zagrebu. Naime, sredinom studenoga Viro tvornica šećera d.d. objavila je Ugovor o pripajanju sklopljen između Vira kao društva preuzimatelja, Sladorane d.o.o. Županja kao pripojenog društva te Viro-kooperacije d.o.o. Županja. Ugovor je sklopljen sukladno članku 517. stavka 1. Zakona o trgovačkim društvima i predan je u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu.

Takva je odluka, neslužbeno doznajemo, donesena zbog racionalizacije i smanjenja troškova poslovanja. Pripajanjem će se objediniti postojeće i osnovati zajedničke službe unutar grupacije Viro. S obzirom na značenje tvornice koja je gospodarski zamašnjak ne samo županjskog kraja nego i šire, što najbolje ilustrira uzrečica “čim Sladorana kihne, cijela Vukovarsko-srijemska županija dobije gripu”, svaka novina i sve što se događa u svezi sa Sladoranom, pa tako i skorašnja promjena naziva, izaziva veliki interes javnosti. Na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnik SDP-a Josip Gregorović upitao je gradonačelnika Davora Miličevića hoće li se i kako ta promjena odraziti na Grad Županju. Miličević je kazao da je riječ o tvrtki u privatnom vlasništvu s kojom Grad, osim činjenice da posluje na tome području, nema puno dodirnih točaka ni utjecaja na donošenje bilo kakvih odluka. Promjenom sjedišta tvrtke Županja u financijskom dijelu ništa ne gubi, to su, prema njegovim riječima, bila zanemariva sredstva i tu je, napominje, više riječ o psihološkom efektu.

- Naravno da nam nije svejedno što tvornica šećera u Županji više neće poslovati pod imenom Sladorana i što će imati sjedište u Zagrebu. Ali nas ponajprije zanima da šećerana u Županji ostane i dalje raditi, da zapošljava ljude i osigurava radna mjesta. I naravno, da se proizvođači koji dugi niz godina uspješno proizvode repu nastave baviti tim poslom jer to doista znaju raditi. Sve ostalo je izvan naše mogućnosti. I kao gradonačelniku i kao čovjeku, Županjcu, bilo bi mi puno draže da nije došlo do promjene, da tvornica zapošljava puno više ljudi, ali to je stvar vlasnika i strategije poslovanja na koju nitko od nas ne može utjecati - kazao je Miličević.

Poručio je da će Grad i dalje afirmativno djelovati prema svim gospodarskim subjektima u Županji, stvarati pretpostavke i poticati razvoj gospodarstva i dolazak novih investitora.

- Ovih smo dana na temelju mogućnosti i zakonske ovlasti gradonačelnika za jednokratno plaćanje komunalnog doprinosa za gradnju pročistača otpadnih voda Sladoranu oslobodili plaćanja 50 posto iznosa, pa su umjesto 948 tisuća kuna platili upola manje. To je doprinos Grada tome da Sladorana ne ode iz Županje i ovdje nastavi uspješno poslovati. U tvornicu se puno ulaže, a koliko čujem, sjetvene površine repe za sljedeću godinu već su ugovorene, što svakako daje razlog za optimizam - zaključio je Miličević. Marija Lešić Omerović

Iz naknade sufinancirali projekte

- Na ime komunalne naknade od Sladorane godišnje uprihodimo oko 2,5 milijuna kuna. Proteklih godina povisili smo iznos zbog jednostavnog razloga što smo na vrijeme predvidjeli da Sladorana neće financijski pomagati ni jednu aktivnost u gradu, pa smo si ta sredstva osigurali kroz komunalnu naknadu. A sve projekte u gradu indirektno sufinanciramo kroz komunalnu naknadu - zaključio je Miličević.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike