Kultura
NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO ZA STRIP

Ninoslav Kunc toliko je originalan da je teško da će imati nastavljače
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Ninoslav Kunc ovogodišnji je dobitnik nagrade “Andrija Maurović” za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje udruga “Art 9“ iz Zagreba. Odluku je donio stručni žiri u sastavu Nedeljko Dragić, Željko Lordanić, Tihomir Mraović, Veljko Krulčić i Raul Švarc.

Ninoslav Kunc (1957., Zagreb) stripove je počeo objavljivati još kao 19-godišnjak u tada tek pokrenutom omladinskom listu Polet, a otad pa do danas tom se profesijom u kontinuitetu bavi, ostvarivši u minula četiri desetljeća jedinstveni opus u stripu, opus koji je u crtačkom i vizualnom izričaju, te u scenarističkoj ingenioznosti i humornim karakterom toliko prepoznatljiv, odnosno originalan, da je teško i zamisliti da će imati nastavljače.

Na početku svog bavljenja stripom Ninoslav Kunc bio je član danas kultne grupe Novi kvadrat, a iz tog vremena potječe i njegov najpoznatiji stripovski lik Sjena, koji će kasnije doživjeti brojne dramaturške inovacije, među kojima je najvažnija serija u kojoj će se Sjena na početku 90-ih godina prošloga stoljeća za vrijeme rata priključiti obrani domovine i pretvoriti se u antiratni strip.

Neovisno od svoje izvrsnosti, Sjena je, međutim, samo djelić bogatog opusa Ninoslava Kunca u kojem se prožimaju i humor, i angažiranost, i empatija, a kojeg su čitatelji mogli pratiti na stranicama omladinskog tiska (Polet, Studentski list, Laus, Pitanja, Mladost, Mladina), dječjeg tiska (Modra lasta, Smib, Matka), strip-revija, političkih tjednika (Danas, Slavonski magazin)...

Nagrada “Andrija Maurovi攓 tradicionalno se dodjeljuje od 2009., u međuvremenu je prerasla u najvažniju nagradu u hrvatskom stripu, a njeni dosadašnji dobitnici su bili: Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović i prošle godine Željko Lordanić. Specijalna priznanja dobili su Fadil Hadžić i (posmrtno) Ivica Bednjanec. N.Vek.

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike