Mozaik
ZLATNI GLOBUS

Sedam nominacija za “Oblik vode”
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Mračna bajka "Oblik vode" meksičkog redatelja Guillerma del Tora, osvojila je najviše, sedam nominacija za filmsku nagradu Zlatni globus, uključujući i onu u kategoriji najbolje drame.

Riječ je o znanstveno-fantastičnoj ljubavnoj priči između usamljene žene i čudovišta. Nakon "Oblika vode", koji je pobjednik i ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji, slijede, sa šest nominacija, političko-novinarski triler "The Post" Stevena Spielberga i “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” Martina McDonagha, o majci koja traži ubojicu svoje kćeri. Osim ova dva filma, u kategoriji najbolje drame nominirani su i ratni film "Dunkirk" Christophera Nolana, crna komedija "Tri plakata izvan grada", i romantična komedija "Zovi me svojim imenom". U kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla nominirani su filmovi "Lady Bird", "Ja, Tonya", "The Disaster Artist", "Bježi" i "Najveći showman".

Među nominiranima za najbolje glumce u dramskoj kategoriji su Daniel Day-Lewis, Tom Hanks, Gary Oldman i Denzel Washington. Za najbolje glumice u istoj kategoriji borit će se, između ostalih, Jessica Chastain, Frances McDormand i Meryl Streep.

Među nominiranima u glumačkim kategorijama u mjuziklu ili komedijama nalaze se i Steve Carell, James Franco i Hugh Jackman te Judi Dench, Helen Mirren i Emma Stone. Dobitnici Zlatnih globusa, nagrade koju dodjeljuje Udruženje stranih dopisnika u Hollywoodu i smatraju se najboljim pokazateljem uoči Oscara, bit će objavljeni 7. siječnja.

Ono što nije pohvalno kad je riječ o nominacijama jest činjenica da ni jedna žena nije nominirana za režiju, iako ih ove godine ima dosta zaslužnih: Greta Gerwig s “Lady Bird”, Patty Jenkins s “Wonder Woman”, ili Dee Rees s “Mudbound”. Iako je ova godina nazivana godinom žena, previdjeli su i dva velika filmska hita koje nose ženski likovi: “Beauty and the Beast” (inače najuspješniji film godine) i “Wonder Woman”.

U televizijskim kategorijama najviše, šest nominacija dobila je serija HBO-a “Big Little Lies”, a dok je serija “Feud” dobila četiri. Među iznenađenjima u TV kategorijama totalni je izostanak nominacija za seriju “Veep”, koja je godinama bila među kandidatima za nagrade. Mnoge je iznenadilo i što zvijezde hit-serije “This Is Us”, Milo Ventimiglia, Mandy Moore i Ron Cephas Jones nisu nominirani, a nagradi se ne može veseliti ni David Fincher čija serija “Mindhunter” je također ignorirana. Ni jedan glumac iz “Igre prijestolja” nije dobio nominaciju, unatoč tome što se serija našla u kategoriji najbolje dramske serije. Ugodna iznenađenja su nominacije za posve nove humorističke serije “SMILF” i “The Marvelous Mrs. Maisel”. S najviše nominacija među mrežama predvodi HBO s njih 12, slijedi Netflix sa 10 i FX s osam. T.Kvorka

OTKAZALI ZABAVU, POMAŽU ŽRTVAMA ZLOSTAVLJANJA

The Hollywood talent agency CAA (Creative Artists Agency) otkazala je tradicionalnu zabavu koja se održava prije dodjele Zlatnih globusa kako bi umjesto toga sav novac za organiziranje zabave uplatila u fond za pravne troškole obrane žrtava seksualnog zlostavljanja. Fond će pomagati pojedincima u zabavnoj industriji i izvan nje, a reakcija je na otkriće da je osam agenata CAA bilo svjesno optužbi protiv Harveyja Weinsteina, ali su unatoč tome nastavili ugovarati privatne sastanke između njega i ženskih klijenata. Agencija se javno ispričala i objavila kako zabave neće biti, te da će novac biti preusmjeren u spomenuti fond. Uz to pridružili su se incijativi "50-50 by 2020", koja do kraja desetljeća želi postići cilj da vodeća mjesta u kompanijama budu jednako raspoređena između muškaraca i žena.

“Igra prijestolja”

NIJE NOMINIRAN NI JEDAN GLUMAC

NOMINACIJA ZA NEDOVRŠEN FILM

Serija Kevina Spaceyja “House of Cards” nije nominirana, kao niti “Transparent”, serija u kojoj glumi Jeffrey Tambor, također optužen za seksualno zlostavljanje. Zanimljivo je kako je glumac Christopher Plummer koji je zamjenio Spaceyja u filmu “All the Money in the World” Ridleyja Scotta, nominiran za najboljeg glumca, iako je svoje scene snimio prije samo dva tjedna. Ono što ovu nominaciju čini još neobičnijom je činjenica da montaža filma još traje, a članovi Hollywood Foreign Pressa su vidjeli sirovu verziju filma prošli tjedan. Scott je nominiran za najbolju režiju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike