Novosti
TUŽBE ZBOG RAZLIČITIH RAZLOGA

MUP lani isplatio 6,7 milijuna
kuna po tužbama policajaca
Objavljeno 12. prosinca, 2017.
Trenutno su u tijeku 843 predmeta, odnosno tužbe policajaca protiv MUP-a

Kao i svi drugi građani, i policijski službenici tuže svoju tvrtku kada se osjećaju oštećeni, i traže svoja prava na sudovima. Trenutno su u tijeku 843 predmeta, odnosno tužbe policajaca protiv Ministarstva unutarnjih poslova.

Iz Ministarstva doznajemo kako policijski i državni službenici te namještenici traže isplatu zbog ozljede na radu, za razliku plaće (u slučajevima rasporeda na drugo radno mjesto za koje je propisan niži koeficijent), zbog rada koji smatraju da je prekovremeni rad ili drugih prava iz Kolektivnog ugovora. U svim predmetima u kojima se utvrdi da je zahtjev osnovan, u suradnji s nadležnim općinskim državnim odvjetništvom, zaključuje se nagodba.

Jedan od primjera tužbi gdje policajci tuže svog poslodavca objavio je Nacionalni sindikat policije na svojim stranicama na Facebooku. Naime, Općinski sud u Osijeku donio je krajem listopada prvostupanjsku presudu u slučaju osječkog interventnog policajca koji je tužio MUP jer mu nije bio plaćen prekovremeni rad. Policajac je u prvom stupnju dobio spor, a ako presuda bude potvrđena i u drugom stupnju, Ministarstvo unutarnjih poslova opet će platiti. O kolikim je iznosima iznosima na godišnjoj razini riječ upitali smo direktno MUP.

- U 2016. godini obavljena je isplata u ukupnom iznosu od 6.722.690 kuna za navedene vrste sporova. Međutim, navedeni podatak treba uzeti s rezervom jer ne odražava stvarno stanje stvari. Naime, isplata se obavlja nakon pravomoćne presude, a u određenim predmetima je nadležno općinsko državno odvjetništvo nakon pravomoćne presude ulagalo reviziju. U povodu uloženih revizija Vrhovni sud je u određenom broju predmeta ukidao nižestupanjske presude pa su tužitelji u takvim predmetima dužni vraćati veći dio dosuđenog iznosa - pojašnjavaju iz Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova.

Tako se može dogoditi da policajac koji novac dobije, u reviziji ostane bez njega, a onda on duguje poslodavcu.

Sandra LACIĆ
DIO POTRAŽIVANJA NASTAO JE JOŠ PRIJE PETNAEST GODINA

Kako doznajemo iz MUP-a, isplata policijskim službenicima u 2016. godini u najvećem dijelu se odnosi na prava iz Kolektivnog ugovora i naknadu štete zbog povrede na radu. “Radi se o sporovima koji su započeti prije više godina, a znatan dio potraživanja nastao je još 2002. godine”, kažu iz Službe za odnose s javnošću.

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren