Osijek
PRVIH ŠEST MJESECI MANDATA ŽUPANA ANUŠIĆA

Novi projekti otvorit
će nova radna mjesta
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Dan uoči polugodišnjice primopredaje (12. lipnja) i preuzimanja odgovornosti za upravljenjem Osječko-baranjskom županijom, župan Ivan Anušić održao je konferenciju za novinare. U društvu svojih zamjenika Petra Lagatora i Gorana Ivanovića, predstavio je rezutate svog rada u prvih šest mjeseci, za koje je uvodno rekao kako ih obilježavaju “nova inicijativa i novi smjer djelovanja”, te najavio nove.

Ulaganja

Iz tih je dana primopredaje župan podsjetio na to kako je uputio poziv za održavanjem sjednice Vlade RH u Osijeku, koja je i održana 1. prosinca. S te je sjednice za Slavoniju osigurano projekata u vrijednosti dvije milijarde kuna, a polovina je tog iznosa namjenjena Osječko-baranjskoj županiji.

Potom župan ističe “radni tempo” - do kraja godine bit će održano ukupno sedam sjednica županijske Skupštine, dok je za mandata njegovih prethodnika bilo ne više od pet.

- U ovom smo razdoblju obišli 14 jedinica lokalne samouprave te održali četiri koordinacije s gradonačelnicima i načelnicima općina. Rezultat - za šest su mjeseci oni povukli 5,7 milijuna kuna za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za projekte koji će biti realizirani - podsjeća Anušić.

Potom pobrojava ulaganja po segmentima. U zdravstvu i socijalnoj skrbi tako je potpisan ugovor o opremanju šest domova zdravlja sredstvima EU fondova, potpore za novoređene povećane su na tisuću kuna.

- Iako Klinički bolnički centar Osijek nije u našoj nadležnosti, odlučili smo s pola milijuna kuna pomoći u uređenju Ambulante za liječenje boli. Odlučili smo se za to zbog toga što pacijentima na našem području nedostaje takva usluga, ali i zato što KBC Osijek ne raspolaže s dovoljno financija za njezino uređenje - rekao je župan.

Turizam

Razvitak kontinentalnog turizma sljedeći je veliki korak, župan najavljuje veće potpore OPG-ovima koji nude (ili će nuditi) smještajne kapacitete. Anušić je naglasio kako nastavlja lobirati zato da se Dani hrvatskog turizma u 2019. godini održe u Osječko-baranjskoj županiji. Dodao je kako će i dalje raditi na brendiranju Baranje kao “Kraljice kontinentalnog turizma”.

Od ljeta su na području županije pušteni u rad novi sustavi navodnjavanja. Župan kaže kako će se zauzeti za to da se po isteku prvih dviju godina i iduće tri voda zahvaća bez naknade.

Ipak, s najviše je žara Anušić govorio o realizaciji projekta besplatnih školskih obroka za učenike svih 70 osnovnih škola, koliko ih je na području županije.

- Pravio je smisao ove akcije da se u konačnici na jelovniku školaraca nađe zdrava prehrana temeljena na sirovinama koje će biti proizvedene u lokalnim OPG-ovima. U konačnici osigurali bismo uvjete za tople obroke svih osnovaca - rekao je župan, podsjetivši kako je županija za ovu namjenu u svojem proračunu osigurala 12 milijuna kuna, a s još pet pridružile su se druge općine i gradovi.

Zaključno, odgovarajući na novinarska pitanja, Anušić je rekao kako će ovi i svi budući projekti generirati nova radna mjesta, što bi, između ostaloga, trebalo smanjiti iseljavanje.

Dario KUŠTRO

vlada

OSIGURANI PROJEKTI VRIJEDNI DVIJE MILIJARDE KUNA

NIKNUT ĆE NIZ GRADILIŠTA

l Gradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, čija je investicijska vrijednost veća od 40 milijuna kuna, odnosno osnivanjem proizvođačkih organizacija te uključivanjem poljoprivrednih proizvođača u projekt koji obuhvaća pakirnicu, sortirnicu, sušaru, hladnjaču, tunel hlađenja te druga skladišta proizvoda, ostvarit će se niz pogodnosti za proizvođače, osobito u čuvanju i rokovima prodaje proizvoda.

l Devetnaest školskih objekata u projektu su energetske obnove vrijednom 62 milijuna kuna, od kojih je deset milijuna kuna iz proračuna Županije.

l Ubrzana je gradnja Centra za autizam vrijednog 15 milijuna kuna, od kojih je 3,5 milijuna kuna nedavno osigurano kao besplatna sredstva fonda EU te resornog ministarstva. Centar će biti sagrađen na jesen 2018., više od godinu dana prije ugovorenog roka. Tada će sredstvima tri ministarstva biti i opremljen kako bi djeca s teškoćama napokon dobila kvalitetan prihvat, a više od 100 djece s autizmom evidentirano je samo na području Osječko-baranjske županije.

l Gradnja I. gimnazije i Sajamskog prostora u Osijeku posebni su projekti, vrijedni oko 100 milijuna kuna, a njima će se također postići višestruka korist.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana