Ekonomija
EUROPSKO TRŽIŠTE

Otkupne cijene svinjskog mesa u padu
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Otkupne cijene svinjskih trupova E klase na europskom tržištu od 38. tjedna 2017. lagano padaju, a do tada su tijekom nekoliko mjeseci bile na najvišim cjenovnim razinama u proteklih nekoliko godina, navode iz Tržišno-informacijskog sustava u poljoprivredi koji djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede.

“U 48. tjednu 2017. na europskom tržištu prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase iznosila je 145,40 eura/100 kg. Usporedivši je s prosječnom otkupnom cijenom iz 48. tjedna 2016. godine, zabilježen je pad u iznosu od 5,20 %, dok u odnosu prema prošlom tjednu kao i na mjesečnoj razini razlike gotovo da nije niti bilo. Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase na europskom tržištu od 42. tjedna 2017. ispod je referentnog praga od 1509,39 eura/toni. U 48. tjednu 2017. najviše otkupne cijene svinjskih trupova E klase bilježimo u Grčkoj i na Cipru (193 eura/100 kg), a najniže u Belgiji (123,50 eura/100 kg) te Španjolskoj (127,51 eura/100 kg). S obzirom na ruski embargo cijene svinjskog mesa padale su naglo po cijeloj EU od druge polovine 2014., kao i tijekom 2015. Tek je početkom 2016. došlo do stabilizacije cijena”, navode iz TISUP-a dodajući da su gotovo sve zemlje EU-a doživjele povećanje troškova proizvodnje u 2016. godini u odnosu prema 2015. godini (u sirovini, hrani za životinje ...) te je tako povećan pritisak na industriju svinja. Z.Rupčić

Samo su u tri zemlje EU-a (Belgija, Danska, Španjolska) proizvodni troškovi bili ispod isplativosti uzgoja

Najčitanije iz rubrike