Kultura
2. MEĐUNARODNO STUDENTSKO BIENNALE - GREŠKA

Ozbiljna izložbena manifestacija koja kvalitetom odolijeva i mnogo zahtjevnijim prostorima i publici
Objavljeno 12. prosinca, 2017.
Na zatvaranju, 20. prosinca, žiri će dodijeliti nagrade trojima najboljim studentima

Na prvom je katu osječkoga Esseker centra otvoreno 2. međunarodno studentsko biennale pod nazivom “Greška”, izložba koju je u sklopu Umjetničke akademije u Osijeku koncepcijski osmislio asistent Miran Blažek. Radove 14 izlagača može se pogledati do 20. prosinca, kada će, kako Blažek otkriva, biti dodijeljene nagrade trojim najboljim studentima.

Ovo je biennale jedinstvena manifestacija namijenjena studentskom kreativnom i umjetničkom izražavanju. Za razliku od prvoga, na kojem su sudjelovali mahom studenti iz Hrvatske, ovogodišnje je izdanje privuklo goste iz Slovenije, Srbije i Švicarske. U najavnom je tekstu istaknuto da greška, premda je se isključivo određuje kao negativan fenomen, “može otvoriti nove mogućnosti koje u konačnici mogu postati gradbeni elementi budućih procesa”, jer “prihvati li se da greška otvara područje neistraženoga i skrivenog u postupku koji je već odviše poznat, postaje procjep u sveopćoj predvidljivosti.”

Ova izložba predstavlja radove u kojima su studenti konceptualizirali taj procjep predstavivši svoje ili tuđe greške preko različitih vizualnih kodova. Od niza radova pristiglih na natječaj i usklađenih s tematskim određenjem ovogodišnje izložbe, stručni žiri, koji su činili Miran Blažek, Mario Čaušić, Zlatko Kozina, Igor Loinjak i Domagoj Sušac, odabrao je njih 14. Uz Darija Brkića, Doris Despot, Josipu Stojanović, Ivanu Škvorčević, Doriana Trepića i Vinka Vidmara s UAOS-a, na izložbi sudjeluju i Lena Lekše, Lujo Rožić i Isidora Todorić s Akademije za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, Nemanja Milenković s Akademije umetnosti Novi Sad, Mia Maraković s Akademija likovnih umjetnosti Zagreb te studenti Zürcher Hochschule der Künste iz švicarskog Züricha – Andre Krysl, Milos Stolic te Gregor Vogel i Fiona Könz.

Radovima u kojima se poveznica s temom vrlo jasno očituje Kryslov je “Osviješteni trash”, umjetnička knjiga “Ups, knjiga se više ne može zatvoriti” Mije Maraković, Rožićeva “Prijavnica za 2. međunarodno studentsko biennale” te rad “Savršeno nesavršen” Josipe Stojanović. U ostalima je poveznica s greškom skrivena dublje i ako je ne uspijemo sami pronaći, pomoći će nam u tom izjave autora koje se nalaze uz svaki rad.

Među osobito uspjela ostvarenja svakako treba ubrojiti Rožićev rad koji se sastoji od QR koda. Nakon što pametnim telefonom skeniramo kod, na zaslonu se mobilnog aparata ispisuje da je došlo do greške u sustavu. Za spomenuti je i rad “Bijela” Isidore Todorić, u kojem autorica pokušava neutralnoj (bijeloj) tekućoj boji dati čvrsti oblik te “uprljati” njezinu značenjsku čistoću. Vinko Vidmar u “17. studenoga 2017.” snima proces čišćenja i ispiranja gelera koji su materijalni svjedoci događaja koje autor smatra povijesnom greškom. “Surogat” Gregora Vogela i Fione Könz snimak je zamijenjenih života Gregora i Fione. Iako možda previše opterećen narativom, osobito u tekstu izjave, rad sadrži niz drugih kvaliteta koje ga ubrajaju među bolja ostvarenja ove izložbe. O radovima će biti još riječi nakon što stručni žiri dodijeli nagrade najboljima.

Ovogodišnje izdanje studentskoga biennala u odnosu prema prošlom pokazuje kvalitativni iskorak. Tomu u prilog svakako ide međunarodno proširenje, manji broj pozornije odabranih radova te vrlo pregledan likovni postav u kojem se svakom radu daje dovoljno prostora za samostalnu prezentaciju i susret s posjetiteljem.

Bez sumnje je kako su Osijek i njegovo Sveučilište ovim dobili ozbiljnu studentsku izložbenu manifestaciju koja kvalitetom odolijeva i mnogo zahtjevnijim institucionalnim prostorima i publici. Opravdano je nadati da će ova izložba mladih autora zrelih umjetničkih ostvarenja i u našem gradu privući veći broj posjetitelja, iako otvorenje nije dalo previše razloga da u to vjerujemo. Kao i za sve, možda i za ovakve stvari treba pričekati vrijeme, koje nas zasigurno ne će još dugo čekati, dok mi uporno puni letargije stojimo zarobljeni u blatu naše prekrasne ravnice.

Igor LOINJAK

Esseker

JE UGOSTIO RADOVE 14 ODABRANIH STUDENATA

Osobito uspjelo ostvarenje je rad Luje Rožića “Prijavnica za 2. međunarodno studentsko biennale”

Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike