Sport
SEHA-GAZPROM LIGA

U Našicama više ne smiju biti zadovoljni porazima od Zagreba
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Malo fali! Mogli bi zapjevati rukometaši NEXE-a nakon još jednog poraza od PPD Zagreba. Priča koja se u hrvatskom derbiju prečesto ponavlja. Posebno u SEHA Gazprom ligi i kada se igra u Našicama. “Gromovi” su hrvatskom prvaku pružili vrlo snažan otpor, a bodovi su ponovno otišli na stranu “zagrebaša”. I to na kakav način. Pogotkom Vorija na prazan gol 15-ak sekundi do kraja. Našičani su prije toga krenuli u napad s igračem više u polju, Buvinić je zabio, ali u sljedećih nekoliko sekundi “zagrebaši” su brže izveli loptu sa sredine igrališta i nakon toga preko Vorija pogodili praznu mrežu, prije negoli su Našičani stigli promijeniti vratara. Dekoncentracija, ili još uvijek pitanje neuigranosti u tim situacijama?

NEXE sve bolji

U svakom slučaju igra NEXE-a ide prema gore. Nije to više “kruti i ukočeni” NEXE s početka sezone kada je brža i tečnija igra bila samo želja trenera Hrvoja Horvata. Čak i u utakmici protiv Dinama u Pančevu koja je završila bez pogodaka, Našičanima se “dogodio Dušan Petrović”. Vratar Dinama skinuo je čuda i to je razlog što iz Pančeva nisu otišli kao pobjednici. Kod NEXE-a sve je više kontri, sve više situacija s krilnih pozicija i guranja na crtu. Pa je trener Našičana Hrvoje Horvat čak “off the record” rekao kako je iznimno zadovoljan prikazanim.

- Zagrebovu obranu smatram jednom od pet-šest najboljih u Europi. A mi smo je nekoliko puta dobro zaljuljali. Brže se i vraćamo u obranu. Sada još radimo na tome da imamo još više križanja. I u obrani imamo više tih zona od 6-0, 5-1 pa i 3-3. To su neke moje zamisli. Uspijemo li u tome, s time se onda može igrati u Europi - rekao je trener NEXE-a, čija momčad još do kraja 2017. godine mora na gostovanje (utorak) u Novi Sad, a potom u nedjelju dočekuju Metalurg. No, i te dvije utakmice bit će upotrijebljene za pripremu za skupine EHF Kupa, ili kako to Horvat kaže: “Svi se zagrijavamo za veljaču i ožujak”.

Presudila rutina

A što nedostaje još NEXE-u pa da “egal” utakmice sa Zagrebom odu konačno na njihovu stranu. Čak i uz pokoji “poklon od Svetog Nikole” za Zagreb u obliku slovačkih sudaca. Dojma smo kako u ovom trenutku PPD Zagreb ima više pravih rutinera. Poput Damira Bičanića, Zlatka Horvata, Igora Vorija, ili Dobrivoja Markovića. Kada polraj sebe ima takve igrače onda i mladi Matej Hrstić briljira, premda ga je Zlatko Saračević postavio u nastavku na poziciju desnog vanjskog.

- Imali smo problema, Vuglač je imao određenih zdravstvenih problema i nije doputovao u Našice. Zato smo igrali i s Hrstićem na desnom vanjskom - objasnio je Zlatko Saračević, trener PPD Zagreba, hvaleći i ambijent u kojem se igrao hrvatski derbi uz zaključak kako “publika ne može biti nezadovoljna”.

Možda bismo konačno u Našicama trebali promijeniti paradigmu. Bez obzira na odlično odigranu utakmicu, što daje optimizam Hrvoju Horvatu uoči nastavka europskog puta, ipak s porazima od PPD Zagreba kakvi god bili morali bi na kraju biti nezadovoljni. Jer ovaj Zagreb više ne predstavlja europski vrh. Muči se čak u SEHA okruženju s Pivovarnom Laško, Tatranom ili Meškovim, a Vardar je u ovome trenutku za njih priča za sebe. Stoga, ostane li Zagreb u sadašnjim okvirima i sljedećih godina, u Našicama bi trebali ozbiljno početi razmišljati kako hrvatski derbi učiniti još zanimljivijim. Naravno, i s drukčijim ishodima. Jer i to bi bilo u interesu hrvatskog rukometa.

Krešimir LACKOVIĆ
NEXE                                  29  (13)
PPD ZAGREB                     30  (12)

NAŠICE - Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2.000. Suci: Boris Mandak i Mario Rudinsky (Slovačka).

NEXE: Lelić (1+0), Šipić 5, Koncul, Leban, Eter 1, Zrnić 6, Mrđenović, Barišić Jaman 1, Manci Mičević, Buvinić 5, Greganić, Jelinić 8, Jurić-Grgić, Lavrič, Tomić 3, Pilipović (7+1).

PPD ZAGREB: Ž. Marković 1, Ereš, Mrakovčić, Božić Pavletić, Kontrec, Vori 3, D. Marković 4, Skok, Horvat 9, Šušnja, J. Valčić, T. Valčić, Ravnić, Hrstić 5, Bičanić 8, Kastelic (12+0).

SEDMERCI: NEXE2(2); PPD Zagreb 4(3). ISKLJUČENJA: NEXE 10 minuta (Mrđenović, Barišić Jaman, Buvinić, Jelinić, Tomić), PPD Zagreb 8 minuta (Šušnja 2+2, Horvat, T. Valčić).

NAJVEĆI PLJESAK KONTRECU I BOŽIĆU-PAVLETIĆU

Uoči utakmice dakako, domaći rukometaši burno su pozdravljeni od ponovno ispunjenih tribina našičke dvorane. Kod gostiju, pljesak su zaslužili svi bivši i sadašnji hrvatski reprezentativci. Ipak, najveći pljesak pobrali su Josip Božić-Pavletić i Tin Kontrec. Prvi je do prošle sezone bio član NEXE-a, a drugi je rođeni Našičanin, koji je i karijeru započeo u našičkom klubu. Kako je utakmica odmicala tako su i tenzije rasle i na tribinama. Suparnički igrači više nisu dobivali pljesak za dobar potez, a zbog nekoliko dvojbenih odluka i slovački suci su nagrađeni skandiranjem “lopovi, lopovi”.

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

Najčitanije iz rubrike