Novosti
IVAN RADIĆ, NOVI PREDSJEDNIK OSJEČKOG HDZ-A

Ostajemo li u oporbi u Gradskom vijeću, odlučit će novi Gradski odbor
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
HDZ od 2005. godine u Osijeku nikako da stane na noge, konstantno imamo neke turbulencije. To ćemo promijeniti

Ivan Radić, novi predsjednik Gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice u Osijeku, nada se kako s njegovim izborom prestaje vrijeme unutarstranačkih turbulencija, te da gradski HDZ konačno ulazi u vrijeme osnaživanja.

Je li vaša prva zadaća pomiriti frakcije unutar stranke koje su se pojavile uoči ovih izbora?

- Kao prvo, zahvalio bih svim biračima koji su izišli na izbore, neovisno kojemu su kandidatu dali svoj glas. Odaziv je doista bio velik, iznad svih očekivanja. Ono što konstantno ponavljam, nisam pobijedio ja, nego je pobijedio osječki HDZ. To je ono na što trebamo biti ponosni i što je očiti zalog za budućnost. Što se tiče frakcija, bila su dva kandidata, da ih je bilo više, bilo bi i više frakcija. U ovom slučaju ljudi su se morali odlučiti između Domagoja (Mikulića, nap.a.) i mene. No izbori su iza nas, apsolutno svi imaju mjesta u timu osječkog HDZ-a, tu uopće nema spora. Dio smo iste političke obitelji, imamo ponekad različita razmišljanja unutar kuće, ali isti nam je cilj - jaki osječki HDZ.

Jedinstveni

Vaša pobjeda ne znači da je sva moć i pravo odlučivanja u vašim rukama. Predstoje izbori za članstvo u Gradskom odboru.

- U ovom trenutku ja sam na čelu Povjerenstva koje će donijeti odluku kojeg datuma će se održati izbori za Gradski odbor. Gradski odbor je taj koji donosi odluke, ja ih provodim. Ja ne mogu samostalno odlučivati, nego sve mora ići na glasovanje pred Odbor i većinom glasova donose se odluke o svakoj točki. Sada ćemo izglasati kvote - koliko koji temeljni ogranak daje kvotu za izbornu skupštinu. Uoči gradske izborne skupštine kandidati koji skupe određeni broj potpisa mogu se kandidirati za odbor. Tko među njima dobije najveći broj glasova - postaje član.

Kakva će biti suradnja sa županijskim HDZ-om, on je, u neku ruku, nadređen Gradskom?

- Da, prema stranačkom statutu, Županijski odbor je nadređen Gradskom. Ja sam u međuvremenu razgovarao s Ivanom Anušićem, predsjednikom tog odbora. Osječko-baranjski i osječki HDZ su jedinstveni, kao što to, uostalom, i dolikuje HDZ-u.

Ranije su iz stranke dolazile najave o potrebi preslagivanja snaga unutar Gradskog vijeća Osijeka. HDZ je, naime, ondje u oporbi.

- Tada nisam bio predsjednik ni član Povjerenstva pa ne mogu komentirati što je tko najavljivao. Što se tiče preslagivanja, sam ne mogu donijeti odluku hoćemo li ili nećemo. O tome će, kao što sam ranije rekao, odluku donijeti Gradski odbor. Vjerojatno će se i ta tema naći na jednoj od prvih sjednica budućeg sastava Odbora.

Osnaživanje

No Vi, kao novi “kormilar”, koji ćete smjer zagovarati?

- Za sada sam bez prijedloga jer o tome nisam još ni sa kime razgovarao.

Je li bilo razgovora između vaše frakcije i gradonačelnika Vrkića, koji je, navodno skloniji upravo vašem izboru.

- Po pitanju unutarstranačkih izbora s gradonačelnikom Vrkićem nisam razgovarao. To je stvar HDZ-a, ne bih dopustio da se itko miješa u naše stvari.

Najavljujete jaki HDZ, njegovog osnaživanje. Kakvu tu imate viziju?

- Ono što je istina to je da HDZ od 2005. godine u Osijeku nikako da stane na noge, konstantno imamo neke turbulencije. I sam broj predsjednika Gradskog odbora daje naslutiti da se svako malo nešto događalo unutar stranke. To ćemo promijeniti, s mojim izborom kreće konstanta za duže vrijeme. Vrata HDZ-a bit će otvorena svima. Primjerice, vidjeli smo na izborima veliki broj članova s članskim iskaznicama iz '89. i '90. a koji nisu bili na popisu birača, pa nisu imali pravo glasa, ali se nikada nisu isljučili iz stranke. To su propusti koji su se godinama unazad događali i kojima se sada mora stati na kraj. Svi ti članovi bit će pozvani dati svoj doprinos. Ne samo oni, nego i sve građanke i građani Osijeka pozvani su da se priključe osnaživanju HDZ-a koji će brinuti o kvaliteti života u Osijeku.

Dario KUŠTRO