Novosti
INSPEKCIJSKA PRESIJA

Ugostitelj: Zbog desetak
kuna viška ne dopuštam
da me nazivaju lopovom
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Poduzetnici: Nije normalno da nas u dva mjeseca kontroliraju četiri puta

Proteklih dana u više se navrata ponovno pokrenula priča o kažnjavanju obrtnika ili poduzetnika, čak i za banalne prekršaje.

Među obrtnicima s kojima smo razgovarali rašireno je razmišljanje da je riječ o strogom provođenju različitih zakonskih odredbi zbog popunjavanja državnog proračuna na kraju godine. U razgovoru nam je jedan slavonski ugostitelj, koji je želio ostati anoniman, ispričao da ga često posjećuju inspekcije i da, srećom, kod njega “sve štima”, tako da proteklih godina nije morao platiti neku kaznu. Ipak, kaže, nije normalno da ga u dva mjeseca posjete i kontroliraju četiri puta, bez obzira na to što sve radi po zakonu.

Opomene

- Ipak, uvijek strepim hoće li biti sve u redu, jer nitko ne može jamčiti, pa ni ja osobno za sebe, a kamoli za konobare, da kod naplate možda neće pogriješiti i da račun neće štimati, ili da bakšiš neće izdvojiti odmah kada ga dobije od gosta. Inspektori u pravilu dolaze kada imamo najviše posla i kada postoji najveća mogućnost za pogrešku. Do sada je, hvala Bogu, bilo sve u redu, ali kada vam inspekcija tako često dolazi, a sve je u redu, logično je razmišljati da dolaze kako bi namjerno pronašli razlog da me kazne. Posebice zato što uredno izdajemo račune i što se kroz sustav fiskalizacije može u svakom trenutku vidjeti što radimo i kakve račune izdajemo. Ne vjerujem da bismo se izvukli bez kazne da nam u novčaniku pronađu deset kuna viška. A za deset kuna, da se i dogodi, ne dopuštam da me bilo tko naziva lopovom, jer plaćanje kazne i zbog takvog iznosa nije ništa drugo nego poruka da sam lopov koji zakida državu - priča nam ovaj ugostitelj.

Valja podsjetiti da je prije nekoliko dana saborska zastupnica Mosta nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić uputila zastupničko pitanje ministru financija Zdravku Mariću o kažnjavanju poduzetnika i obrtnika.

“Svjedoci smo kažnjavanja obrtnice s deset tisuća kuna jer je na računu umjesto “p” napisala “P”, čime je krivo “navela poslovni prostor”. Svjedoci smo i kažnjavanja pekara sa 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni. Svjedoci smo i zatvaranja splitske brijačnice te izricanju kazne u iznosu koji, što je možda (ali samo možda!) metafora, ali nije daleko od istine, prema izjavama njihovih kolega godišnje ima manje prometa od iznosa naplaćene kazne”. Ministra je Marića Ninčević-Lesandrić pitala namjerava li se pristupiti normativnom uređenju uvjeta kazni za poduzetnike i obrtnike na način da se bar prije prve kazne uvede institut savjeta, odnosno opomene.

Ministar Marić, a o čemu smo u petak pisali u našem listu, na novinarski je upit kazao kako Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima, te da ne podržava pristup u kojem ih se kažnjava zbog bagatelnih prekršaja. Prije svega da se zbog određenih bagatelnih prekršaja i malih nerazmjera ne zatvaraju kafići i ugostiteljski objekti. Marić je naveo kako je ove godine obavljeno više od 7400 nadzora, pri čemu su u određenom postotku utvrđene određene nepravilnosti, no da pristup, gdje se nekog kažnjava zbog krivog iskaza u smislu velikog ili malog slova, ne podržava. Marić je kazao kako u svemu ipak treba imati i određenu mjeru i “malo više razumijevanja”.

Manje utaja

Istina, ne treba zaboraviti što se dogodilo uvođenjem fiskalizacije, potezom koji je više negoli ijedan prije toga doveo do radikalnog smanjenja utaja poreza.

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Darko Knežević kaže kako mu je nevjerojatno da se nekoga kažnjava zbog malog ili velikog slova.

- Ako je to točno, onda mislim da je takvo kažnjavanje doista apsurdno. Međutim, s pozicije potpredsjednika HOK-a ne mogu govoriti o nekoj inspekcijskoj presiji prema obrtnicima ili poduzetnicima. Često se iza naoko bazazlene nepravilnosti zbog koje je neki naš član platio kaznu, a mi u Komori taj problem javno istaknemo i na visokoj razini, otkrije kako je zapravo bilo mnogo više od jedne nepravilnosti. Stoga želim biti oprezan i reći kako nemamo ništa protiv inspekcijskih kontrola. One jednostavno trebaju i moraju postojati. I tu držimo da treba postojati normalan pristup inspekcije kojim će se djelovati i savjetodavno prema obrtnicima kako bi dobili određeno vrijeme za otklanjanje nekih manjih nedostataka, bez trenutačnog kažnjavanja. Treniranje strogoće, posebice prema onima koji ispunjavaju svoje obveze i uredno plaćaju poreze, doista bi bilo besmisleno - kazao je Knežević.

Naglasio je kako se, nažalost, čini da se najčešće mnogo toga prelama preko leđa onih koji pošteno rade, dok se u mnogo slučajeva “oni drugi izvuku ostavljajući tvrtke s golemim dugovima prema dobavljačima, otvarajući predstečajne postupke ili nove tvrtke”.

Igor MIKULIĆ
“Čekat ćemo vašu prvu pogrešku”

Rijetko tko će od vlasnika poduzeća ili obrta pristati govoriti o bilo kojoj inspekciji, a da mu se navede ime. “Ljudi se boje inspekcija, bez obzira na to koja ona bila. Imamo više slučajeva naših kolega koji su se usudili sudskim putem pokušati obračunati s inspekcijom. No, natovarili su si vraga na vrat i dugo vremena nisu se mogli riješiti kontrola i plaćanja kazni. Što vam treba drugo od toga da mi inspektor otvoreno kaže 'čekat ćemo da napravite prvu pogrešku'”, ispričao nam je, naravno, anonimno jedan slavonski poduzetnik.

Darko Knežević

predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije

Treba postojati normalan pristup inspekcije kojim će se djelovati i savjetodavno prema obrtnicima kako bi dobili određeno vrijeme za otklanjanje nekih manjih nedostataka, bez trenutačnog kažnjavanja.

kazna ili opomena

I MINISTAR JE POZVAO NA VIŠE RAZUMIJEVANJA

Možda ste propustili...