Kultura
ZA 70. ROĐENDAN VUKOVARSKE KNJIŽNICE

Prigodni strip “70/12” nacrtalo je 12 autora
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

VUKOVAR - U okviru programa Kulturni četvrtak predstavljen je strip-album “70 godina Gradske knjižnice Vukovar”. Ravnateljica Jelena Miškić naglasila je kako time promoviraju knjižnicu, njezino postojanje, poslovanje, ljubav prema knjizi i općenito ljubav prema kulturi.

- Prešli smo dug put, od čitateljskoga društva i osnivanja čitaonice te potpune devastacije 1991. do useljenja u obnovljenu zgradu 2001. Trenutačno imamo više od 7000 članova, fond se popeo na više od 130 000 i zahvaljujem svima koji su prepoznali ovaj prostor kao žilu kucavicu kulture grada - rekla je ravnateljica, najavivši kako će dogodine fokus biti na ograncima knjižnice, odnosno realizaciji ekoprojekata kroz ogranak u Sotinu. Strip nosi naziv 70/12, dakle 70 godina knjižnice tijekom 12 mjeseci, crtalo je 12 strip-autora od kojih je većina iz Slavonije, a zastupljena su i dva Vukovarca. Jedan od njih, Nenad Barinić, naveo je kako je poveznica svih ostvarenja u albumu Vukovar.

- Svaki je autor dao dio osobnog izričaja, a priče su ograničene na šest tabli. Vjerujem da će i oni koji ne poznaju dovoljno Vukovar moći sebe naći u nekoj od ovih priča. Od ideje do realizacije prošlo je šest mjeseci, album je tiskan u tiraži od 300 primjeraka i nadam se kako ne će otići u povijest, nego da će Vukovar prepoznati ovaj projekt kao jedan od onih za dobrobit grada. Ako ovdje imamo uporište za film i književnost, zašto ne bismo imali i za strip, devetu umjetnost?! - rekao je Barinić, naglasivši kako su hrvatski strip-crtači iznimno cijenjeni u svijetu, a samo Slavonija i Baranja u posljednjih su 50 godina dali više od 80 strip-crtača. Na upit ima li spoznaju je li bilo gdje u Hrvatskoj objavljen stip-koji povezuje grad i obljetnicu rada neke institucije, Barinić je odgovorio kako za to nije čuo te se vjerojatno radi o jedinstvenom ostvarenju.

Roko Idžojtić, jedan od autora iz Osijeka, pojasnio je kako je crtao strip o djevojčici i njezinu ocu, koji vuče sjećanja iz Domovinskog rata, a cijela se priča vrti oko knjige kao simbola. Istaknuo je kako se strip-scena u Osijeku pokrenula prije desetak godina, ima mladih snaga, ali i iskusnih autora, pa se ne treba bojati za budućnost stripa u ovom dijelu Hrvatske. Autor naslovnice albuma i jednog stripa u njemu Domagoj Rapčak rekao je kako njegova priča govori o djeci koja dolaze u knjižnicu iz koje su sve knjige nestale te uz pomoć knjižničara istražuju taj misterij.

- Nije lako doći do publike, a ovo je jedinstvena prilika da se okupe slavonski strip-crtači u jednom albumu. Djeca su danas slabo okrenuta čitanju, stripovima još i manje. Prije je bilo lako doći do njih na kioscima, no danas su uglavnom skupi u tvrdo ukoričenim izdanjima, dok oni jefitiniji više nisu popularni - ocijenio je Rapčak, podsjetivši kako je i sam svojedobno dolazio u knjižnicu i posuđivao stripove koji, suprotno mišljenju mnogih, nisu namijenjeni samo djeci već svima koji u njima žele uživati. D. Korpoš

130

tisuća naslova brojka je koju je fond vukovarske knjižnice već premašio

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike