Regija
BREND SLATINE U VIŠNJANU

Slatinski biser na međunarodnoj sceni
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

SLATINA -Na nedavno održanom prvom Međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu, nedaleko od Rijeke, koji su organizirale Općina i Višnjanska razvojna agencija, tridesetak proizvođača iz Hrvatske, Italije i Slovenije ponudila su čak 54 uzorka toga pića na ocjenjivanje komisiji u kojoj su bili predsjednik prof. Borislav Miličević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku kao predsjednik, sommelijeri Emil Perdec i Tomislav Sokač, suorganizatorica zagrebačkog Festivala pjenušaca Marija Vukelić i slovenska stručnjakinja Majda Brdnik. Njihov je zadatak bio ocijeniti boju, bistroću, perlanje, miris, okus i ukupni dojam.

Jedan od izlagača bio je i Ivan Halas, vlasnik vinarije Stari podrum, iz Slatine, s pjenušcem Slatinski biser berbe 2015. godine. To je pjenušac prve serije nakon stotinu godina ponovno pokrenute proizvodnje toga vina. Poznato je, naime da je još 1864. godine u Slatini knez Schaumburg-Lippe proizveo prvi hrvatski pjenušac od grožđa sorte kadarka.

Na Međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu Slatinski biser osvojio je 85,8 bodova i dijeli 19. mjesto. Budući da je to prvo izlaganje pjenušca iz Slatine i nastup samo s jednom sortom, to je vrhunski rezultat.

– Hvala svima koji su me podržali u ideji da pokrenem proizvodnju i napravim vrhunski pjenušac u zaboravljenom izvoru svih hrvatskih pjenušaca - rekao nam je Ivan Halas.

Prvo mjesto i medalju s likom dr. Peršurića osvojio je pjenušac „Millenium Misal 2013.“, s 91,2 boda proizvođača Pjenušci Peršurić. Mala razlika u bodovima između prvog i 19. mjesta pokazuje da je konkurencija bila doista jaka, a o kvaliteti vina govori činjenica da pjenušci moraju dobiti najmanje 54 boda da bi dobili epitet vrhunskih vina. Slatinski je biser među pjenušcima koji su daleko premašili taj broj.

– To je naše prvo izlaganje na takvom festivalu, još i međunarodnom pa nisam znao što možemo očekivati, ali bilo je to prelijepo iskustvo i oduševljen sam rezultatom, jer doista je bilo izvrsnih pjenušaca. Činjenica da je u Slatini proizveden prvi hrvatski pjenušac zasigurno će nam pomoći u promidžbi, ali ovdje je riječ o obnovljenoj, novoj proizvodnji. I naš pjenušac bio bi još kvalitetniji da je dulje dozrijevao.

U Istri se pjenušac najčešće proizvodi od istarske malvazije, prvi slatinski pjenušac u 19. stoljeću načinjen je od kadarke, a Slatinski biser od čistog chardonnaya koji stručnjaci ocjenjuju kao najbolju bazu za pjenušac. Na sljedećem višnjanskom festivalu Halas će predstaviti više vrsta pjenušaca, među njima i pjenušac od pinota sivog i pinota crnog.

– Mi u budućnosti nećemo moći konkurirarti domaćinima brojem butelja, ali kvalitetom hoćemo sigurno, jer sada ćemo se još više posvetiti proizvodnji pjenušca - kaže Ivan Halas. Petar Žarković

Peršurići najveći proizvođači

Znanstvenik dr. sc. Đordano Peršurić iz Višnjana prije gotovo 30 godina u selu Pršurići proizveo je prvi pjenušac od istarske malvazije. Nakon njegove smrti imanje vode njegove kćeri Ana i Katarina sa svojim obiteljima, koje godišnje proizvedu 40 do 50 tisuća butelja pjenušca i najveći su hrvatski proizvođači toga vina. Doktoru Peršuriću u čast i u znak zahvalnosti priređen je festival pjenušca u Višnjanu.

Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike