Regija
E-GRAĐANIMA E-SUSTAV “JEDE” MIROVINU

Umjesto 10 godina staža,
u e-radnu knjižicu upisali
joj samo sat rada dnevno
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Valpovčanki nestalo 8 godina rada. Pogreška je HZMO-u prijavljena i ispravljena

ĐAKOVO - Zaposlenu Valpovčanku doslovce je oblio hladan znoj kada je provjerila svoje podatke o radnom stažu upisane u e-radnu knjižicu.

– Kod mene, kao i u slučaju nekoliko mojih prijateljica, nastala je pogreška kod prepisivanja radnih knjižica u njihov elektronski oblik. U staroj, papirnatoj radnoj knjižici piše mi da sam radila deset godina kod jednog poslodavca, a u e-radnoj knjižici upisano je da sam kod njega radila – jedan sat dnevno, ispričala nam je Valpovčanka svoj slučaj. Po tome, ova žena treba odraditi osam dana da bi napunila dnevnu normu od osam sati! Ili, nastavimo li preračunavati, s upisom jednog sata rada dnevno u e-radnu knjižicu ispada da je dosad odradila ne 10 godina, nego, grubo uzimajući da radna godina ima dana koliko i kalendarska – 365, samo 455 radnih dana. Po tome, nije joj bilo zavedeno 10 nego tek nešto više od godine dana staža. Tako je e-građanki svemoćni e-sustav “pojeo” više od osam godina rada!

“Misliš sve je u redu”

- Dobro da je poslodavac imao sve papire što je uplaćivao u “Mirovinsko” pa u njima crno na bijelo stoji da mi je uredno uplaćeno svih 10 godina staža - kaže Valpovčanka.

Nastavlja, i njezinoj prijateljici u e-radnu knjižicu upisana su 4 sata rada dnevno, a drugoj prijateljici 7 sati. Prva je pomisao bila da je riječ o pogreški poslodavca, no on ima svu dokumentaciju o prijavama radnika i uplatama doprinosa. S papirima koje im je poslodavac ustupio zabrinute žene zaputile su se u svoje ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) da ukažu na nimalo bezazlene pogreške i da se one isprave.

- Ukazala sam na pogrešku i ispravljena je. Poslodavci su bili jako iznenađeni kada im je rečeno što je zavedeno u našim e-radnim knjižicama. Hvala Bogu, imali su sve papire o našim prijavama. Da ih nisu imali – ne znam što bi bilo, popala maca deset godina staža, a ti nemaš pojma i misliš kako je sve u redu, da ti staž uredno ide! - kaže Valpovčanka.

Hrvatska je sa starih, papirnatih, na e-radne knjižice prešla 1. srpnja 2013., ulaskom u punopravno članstvo EU-a. E-radna knjižica prikazuje radno-pravni status osiguranika za čiju je evidenciju nadležan Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a elektronički zapis može se dobiti preko sustava e-Građani. No tu ponovno dolazimo do činjenice da baš i nismo e-nacija koja se lako i svakodnevno služi e-uslugama, iako ih je u našoj svakodnevici sve više.

– Problem je bio kod krivog prijepisa u e-radne knjižice. Tko zna koliko još osiguranika ne zna da im se u njenom digitalnom obliku možda vode krivi podaci o stažu - kaže Valpovčanka.

Oni informatički potkovani, koji prate sve širu ponudu sustava e-Građani, to preko njega mogu učiniti i sami, iz vlastitog naslonjača, bez odlaska u Zavod.

Zapis o statusu

Za komentar slučaja zamolili smo HZMO, gdje ističu da Zavod u skladu sa zakonskim odredbama vodi matičnu evidenciju o osiguranicima. Iz Zavoda nam je stigao samo uopćen odgovor, bez referiranja na konkretni slučaj, odnosno slučajeve, ali ipak uz potvrdu da je obvezan ispravljati sve pogreške u podacima.

“Matičnu evidenciju Zavod vodi na temelju propisanih prijava za vođenje matične evidencije uspostavljenih od strane obveznika doprinosa (poslodavaca) koji su odgovorni za točnost podataka na prijavama. Na temelju uspostavljenih i u bazama Zavoda evidentiranih prijava za vođenje matične evidencije prikazuju se podaci na potvrdi/zapisu o radno-pravnom statusu. Dakle, podaci koji se iskazuju na potvrdi/zapisu o radno-pravnom statusu, e-radnoj knjižici, identični su prijavno-odjavnim podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a, na temelju prijava osiguranika. Osiguranici, koristeći elektroničke usluge HZMO-a dostupne u okviru projekta e-Građani, imaju uvid u vlastite podatke o prijavama i odjavama na osiguranje, podatke o stažu, plaći i osnovici koje je za pojedine godine prijavio poslodavac, podatke o drugom dohotku na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje, kao i podatke u elektroničkom zapisu o radno-pravnom statusu”, odgovaraju iz HZMO-a.

- Što bi bilo da moj poslodavac nije sačuvao evidenciju o urednom vođenju i uplatama doprinosa za deset godina radnog staža? Ne želim niti razmišljati o tome… Što je s onima koji su možda također uočili pogrešku u e-knjižici, a tvrtke su im u međuvremenu propale, a s njima možda i evidencije o vođenju staža i uplatama doprinosa? - razmišlja na glas Valpovčanka.

Suzana ŽUPAN
Obveza ispraviti netočne podatke

U HZMO-u ističu da, u skladu s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, ako osiguranik smatra da podaci iz potvrde/zapisa o radno-pravnom statusu, e-radne knjižice, nisu točni i potpuni, ima pravo zahtijevati da mu Zavod pribavi nedostajuće podatke, odnosno ispravi netočne podatke.

Dobro da je poslodavac imao sve papire, gdje se vidi da mi je u “mirovinsko” uplaćeno 10 godina staža

Jednoj su Slavonki u e-radnu knjižicu upisana četiri sata rada dnevno, a drugoj sedam sati

pogreška

KRIVO SU PREPISANI PODACI IZ “PAPIRNATE” KNJIŽICE

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike