Osijek
BRIGA O SPOMENICIMA KULTURE

Popravljena ograda spomenika sv. Ivana Nepomuka, sfinga u procesu obnove
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Listopad je bio koban za osječke spomenike kulture - u razmaku od jedva dva tjedna vandal je otkinuo šapu jedne od sfingi u Sakuntala parku, a zatim se neoprezni 24-godišnjak automobilom zabio u zaštitnu ogradu spomenika sv. Ivana Nepomuka na Trgu Jurja Križanića. Oba nesretna događaja, od kojih je jedan počinjen namjerno, a drugi u nepažnji, razljutila je mnoge Osječane.

No, iz Odsjeka za kulturu Grada Osijeka prije nekoliko dana stigle su dobre vijesti - jedan je spomenik obnovljen, a drugi je u procesu obnove. Grad je za sfingu hitro pronašao tvrtku Niteo d.o.o. i kipara Nikolu Fallera da restauriraju oštećenu šapu. Popravci će se obaviti u vanjskom prostoru, dok je još pogodno vrijeme.

Kako doznajemo, sfinga, koja se nalazi u drvenom paravanu za rad in situ, čisti se od grafita i ostalih oštećenja. Modelira se glinena šapa i izrađuje gipsani kalup, a šapa se potom odlijeva, lijepi i fiksira s grafitnim implatantima te se retušira i usklađuje sa sfingom. Po završetku slijede zaštitni premazi i izrada popratne dokumentacije. Troškovi popravka iznose za Grad oko 12.500 kuna.

Na zadovoljstvo Grada Osijeka, velečasnog Vidakovića i građana, izvedeni su radovi djelomične demontaže te obnove i rekonstrukcije urušene kamene ograde oko kipa sv. Ivana Nepomuka. Kronološkim redoslijedom radova prvo su demontirani oštećeni kameni segmenti ograde (stupića i rukohvata) s odvozom u radionicu. Potom su popravljeni oštećeni stupići spajanjem razbijenih dijelova s ugradnjom nehrđajućih metalnih trnova na mjestima spajanja, a zatim su popravljeni i oštećeni kameni dijelovi ograde specijalnom kamenom žbukom. A. Andrejek

KIP SV. IVANA NEPOMUKA VEĆ JE BIO STRADAO U OLUJNOM NEVREMENU

Oduvijek je na Križanićevom trgu stajao kip sv. Ivana Nepomuka na kamenom postolju okružen ukrasnom ogradom. U olujnom nevremenu 1966. na kip se srušilo drvo i oštetilo ga. Kip je u dijelovima sklonjen u kriptu župne crkve. Godine 2006. vraćen je demontirani kip na Križanićev trg, u osječkoj Tvrđi. Ministarstvo kulture financiralo je obnovu spomenika, izrađena je replika izvornog kipa i rekonstruirana je kamena ograda. Cijeli je spomenički kompleks izrađen od kamena pješčenjaka. Repliku sv. Nepomuka izradio je akademski kipar Marinko Sušac. Original kipa sv. I. Nepomuka pohranjen je u Muzeju Slavonije.

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike