Zdravlje
UPALA PLUĆA

Globalno najveći ubojica djece mlađe od pet godina
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Upala pluća akutna je infektivna bolest dišnih puteva od koje u svijetu godišnje umre najviše djece mlađe od pet godina, odnosno više nego od dijareje, malarije i ospica zajedno, objavila je organizacija Save the Children sa sjedištem u Londonu.

U 2015. godini od upale pluća u svijetu je umrlo oko 920.000 djece mlađe od pet godina. Organizacija je objavila i da od te infektivne bolesti umre 99 posto djece u zemljama u razvoju. Većina oboljelih je iz obitelji koje nemaju pristup ni cjepivu ni antibioticima, koji bi spriječili čak 70 posto smrtnih ishoda pneumonije po prosječnoj cijeni od samo 40 dolara, stoji u izvješću.

Upala pluća ili pneumonija akutna je infektivna upala plućnog parenhima koja zahvaća alveolne prostore i intersticijum (prostor između alveola) pluća. Prouzročuju je brojni potencijalni uzročnici: bakterije, virusi, gljivice, a može nastati i udisanjem prašine, kemijskih iritansa, hrane ili povraćenog sadržaja.

Simptomi upale pluća slični su kao kod ostalih infekcija. Pacijent može imati simptome groznice, pomanjkanje teka, znojenje, drhtavicu, bolove u mišićima, zglobovima i glavobolju. Kod infekcija izazvanih pneumokokom ili stafilokokom teška slika bolesti može se razviti za nekoliko sati, a kod pneumonije prouzročene mikoplazmom razvoj je produžen na više tjedana. Organizacija Save the Children piše da je 2015. u Somaliji i Čadu od te akutne dišne infekcije umrlo 32 na 1000 djece mlađe od pet godina, što je najviše u svijetu. U trećoj afričkoj zemlji, Angoli, omjer smrtnosti je 27 na 1000 djece.

Unatoč podatcima da je na svjetskoj razini broj djece mlađe od pet godina koja su umrla od pneumonije globalno smanjen za 47 posto u razdoblju od 2000. do 2015., u nekim zemljama u razvoju taj je broj još uvijek previsok.

Save the Children poziva političke čelnike da borbu protiv pneumonije stave na popis prioriteta.

Ističu da cjepivo mora biti jeftinije i dostupno svima, a vlade najpogođenijih zemalja svijeta moraju stupiti u vezu s humanitarnim agencijama da bi antibiotici koji spašavaju dječje živote bili što dostupniji. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike