Osijek
OBILJEŽILI 10 GODINA RADA

Genos najavio nove inovativne proizvode
Objavljeno 10. prosinca, 2017.

Genos, vodeći privatni znanstveno-istraživački laboratorij u Hrvatskoj, obilježio je deset godina djelovanja na prigodnoj svečanoj obljetnici održanoj pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministrice znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženke Divjak.

Uz nazočnost velikog broja uzvanika iz znanstvenog, kulturnog i političkog života, prigodno druženje i prezentacija novog laboratorija održani su u novom prostoru Genosa u Biocentra, inkubacijskom centru za bioznanost. Biocentar, ujedno i suorganizator događanja, obilježio je pritom drugu godišnjicu rada. Izaslanik Predsjednice Republike, prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine, naglasio je važnost Genosa za pozicioniranje hrvatske znanosti u svijetu te istaknuo da inovativne tvrtke poput Genosa i projekti poput Biocentra uživaju punu potporu Predsjednice.

O nužnosti povezivanja institucija, znanosti i gospodarstva, Genosu kao primjeru inovativnog poslovanja i uspješnom modelu korištenja sredstava iz EU fondova, govorili su državni tajnik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tome Antičić, izaslanik ministrice znanosti i obrazovanja, dr. sc. Blaženke Divjak, te Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Dr. sc. Tome Antičić istaknuo je: “Genos je unikatna priča o vrhunskoj znanosti i njezinoj uspješnoj komercijalizaciji. Za to je najviše zaslužan cijeli tim Genosa na čelu s profesorom Gordanom Laucom, a to su nažalost ostvarili uglavnom usprkos sustavu, a ne zahvaljujući podršci sustava”.

Osnivač i predsjednik uprave Genosa, prof. dr. sc. Gordan Lauc u svom je obraćanju naglasio: “Genos je po iznosu sredstava za istraživanje koja su nam odobrena kroz šest velikih FP7 i pet Obzor 2020 projekata u području personalizirane medicine jedna od najuspješnijih malih tvrtki u Europi. To je potvrdio i potpredsjednih Europske komisije Jyrki Katainen, koji je i osobno posjetio naš laboratorij u Zagrebu. Iznimno mi je drago da se danas okupio tako velik broj naših prijatelja i suradnika. Suvremena znanost je jako kolaborativna i samo veliki timovi mogu biti konkurentni na međunarodnoj razini. Genos je uspostavio izvrsnu suradnju s najboljim znanstvenicima u Hrvatskoj i inozemstvu, te na taj način uspijevamo provoditi međunarodno kompetitivna istraživanja i u Hrvatskoj. Kroz projekte koje danas prijavljujemo predviđeno je više od 200 milijuna kuna za istraživanja koja će se provoditi u hrvatskim javnim znanstvenim institucijama te se nadamo da ćemo tako pomoći i našim kolegama na fakultetima i institutima da budu međunarodno konkurentni.”

Prof. Lauc je najavio i nove inovativne proizvode koje će Genos uskoro plasirati, kako na hrvatsko tako i na svjetsko tržište, a rezultat su komercijalizacije znanstvenih otkrića Genosovih istraživačkih timova.

Sve u svemu, Genos je jedna od samo nekoliko privatnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, koji se svojim dosadašnjim radom etablirao kao jedna od najuspješnijih malih znanstvenih institucija ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Ugledni časopis The Scientist 2013. godine Genos je proglasio najboljim mjestom za rad na svijetu, a o izvrsnosti Genosa najbolje svjedoči podatak da je do sada dobio šest projekata iz sedmog okvirnog programa EU, pet projekata iz programa Obzor 2020 te dva velika projekta iz strukturnih fondova ukupno u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna. Genos je dio Znanstvenog centra izvrsnosti u personaliziranoj medicini, te institucija nositelj Centra kompetencija u molekularnoj dijagnostici.

Naglasimo još i da je BIOCentar, kao projekt Vlade Republike Hrvatske, mjesto poticanja i ostvarivanja uspješne suradnje između znanstvenih istraživanja i gospodarstva te tehnologijske infrastrukture i novih biotehnoloških tvrtki u procesu razvoja novih proizvoda. Prvi je takve vrste u Republici Hrvatskoj i jedinstven je projekt u cijeloj regiji koji na oko 4500 m2, u posebno osmišljenom okruženju udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore kako bi poduzećima u razvoju u području bioznanosti pružio sve potrebne uvjete za obavljanje njihove djelatnosti.(Priredio: D.J.)

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike