Regija
PREVENCIJA HULIGANIZMA I GOVORA MRŽNJE

Policija pronašla pravi put do mladih
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

SLATINA - U kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta za slatinske je srednjoškolce održan edukativni program pod nazivom Prevencija huliganizma i govora mržnje, koji je pripremila virovitičko-podravska Policijska uprava uz podršku Ravnateljstva policije i partnera, policije njemačke pokrajine Baden-Württenberg, i Grada Slatine. Riječ je o programu koji je dio plana preventivnih i proaktivnih mjera donesenih u Virovitičko-podravskoj županiji, inače jednoj komponenti sustavnog projekta u kome policija mladima na njima zanimljiv način kroz film i glazbu nudi rješenje pozitivnih stilova života i poziva ih na izgradnju svijeta kakav treba biti, bez nasilja i diskriminacije, s kulturom tolerancije i kulturom dijaloga.


– Akcija ide diljem Hrvatske, nakon Zagreba, Vukovara i Slatine mi ćemo sljedeću napraviti u Krapini, i nastojat ćemo kroz cijelu sljedeću godinu akciju provesti u svim područjima Hrvatske, rekla je voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber. – Prevencija ima svoj smisao, ali da ona u svakom slučaju mora biti dugotrajna i sustavna pokazuje trend blagog smanjenja vršnjačkog nasilja i kaznenih djela u kojima su djeca žrtve nasilja. Mi učimo mlade da se o nasilju ne smije šutjeti, da nasilje nije vezano za četiri zida i da se ono mora prijaviti. To je i svojevrsna priprema mladih osoba koje posjećuju sportska natjecanja da budu pravi navijači, da vole sport, svoj klub i reprezentaciju, da poštuju i vole svoju zemlju i ponašaju se u duhu parole „ja sam navijač, a ne razbijač“, poručila je voditeljica Veber.
Akcija se provodi u suradnji s policijom njemačke pokrajine Baden-Württenberg, koja je strateški partner MUP-a u izgradnji sustava prevencije kriminaliteta, proveden je zajednički europski projekt i sada zajedničkim snagama djeluju u Hrvatskoj i Njemačkoj. – Kad je riječ o projektu Živom život bez nasilja,  Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova,  osvojilo je nagradu Europske mreže za prevenciju kriminaliteta, koja je među 28 zemalja ovakav preventivni projekt prepoznala kao jedan od najboljih. 


Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić izrazio je žaljenje što program nisu pratili neki mediji koji su bili vrlo zainteresirani za slučaj nasilja koncem rujna u Slatini. – Kad je riječ o dobrim stvarima, one se malo rjeđe prate, a kad su u pitanju ekscesi, mediji su vrlo aktivni. Ovaj koncept je izvrstan, što se vidjelo i po reakciji mladih, rekao je gradonačelnik Ostrošić, uz obećanje da će Grad i dalje svim uzrastima nuditi sadržaje koji će poslužiti osmišljavanju njihova života, uz posao i sve što je u gradu događa.
I načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević naglašava da policija kroz niz preventivno-represivnih mjera nastoji pojačati sigurnost građana. – Na području ove Policijske uprave broj prekršaja protiv javnog reda i mira s elementima nasilja, i općenito nasilnih djela, u znatnom je padu. Dobrim dijelom tome doprinose i ovakve preventivne aktivnosti, koje provodi Policijska uprava virovitičko-podravska u suradnji s Ravnateljstvom policije.
Program se sastojao od projekcije njemačkog filma Na domaćem terenu, koji govori o životu huligana i utjecaju njihova nasilničkog ponašanja na svakodnevni život, prikazan je ulomak iz filma Živim život bez nasilja i spot inicijative Svi mi za Hrvatsku bez mržnje. Na kraju programa nastupio je poznati slatinski glazbeni sastav Čista petica s pjesmama koje u svojim tekstovima nose određene pozitivne poruke (Heroj ulice, Učini pravu stvar, Policija trenira strogoću, Ne zovi mama doktora, Sve je lako kad si mlad, Godine prolaze).


Voditeljica Veber svojim je vremenski odmjerenim i mladima prilagođenim  pristupom uspjela animirati srednjoškolce da sa zanimanjem prate što se događa na pozornici i velikom ekranu. A ako je suditi po reakcijama mladih, koji su spontanim pljeskom, pjevanjem, pa i plesanjem izražavali odobrenje i zadovoljstvo viđenim, policija je napokon pronašla pravi način da edukativne sadržaje i poruke približi mladima, uvijek sa ciljem njihove sigurnije i ljepše mladosti.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike