Regija
NENAD KRIŽIĆ DAROVAO ZAVJETNE SVIJEĆE SLATINSKIM CRKVAMA

Zavjetne svijeće povezuju mjesta ratnih stradanja
Objavljeno 9. prosinca, 2017.

SLATINA - Lanjsko hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj obilježila je veličanstvena pokorničko-molitvena procesija i jedinstveno sudjelovanje čak četiri biskupa. Uz požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića, u Voćinu su bili đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak i vojni biskup Jure Bogdan. Među roditeljima i sinovima poginulih hrvatskih branitelja i voćinskih žrtava koji su nosili velike zavjetne svijeće u procesiji bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 
Ovih dana dvije takve svijeće u bojama hrvatske zastave s grbom pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić darovao je slatinskim župama sv. Josipa i bl. Ivana Merza i one će u nedjelju biti unesene u crkve. Povod za ovaj čin dobre volje pomoćnika ministra Križića voćinsko je hodočašće 13. prosinca, koje je kao predsjednik županijske Zajednice udruga HVIDR-e organizirao osam godina zaredom i koje je učinio veličanstvenim sjećanjem na jednu od najvećih tragedija Domovinskog rata.
– I ova darovana svijeća inicijativa je da se zadrži jedan trajni spomen na sve žrtve Domovinskog rata i da se i dalje kroz tu svijeću moli za mir i suživot u našoj domovini, rekao je župnik u Župi bl. Ivana Merza vlč. Nikola Jušić.


Vlč. Dragan Hrgić kaže da je to pravi način da se povežu Slatina, Voćin i ostala mjesta stradanja na slatinskom području. Podsjeća da je 13. prosinca 1991. godine do temelja srušena voćinska crkva, a mještani su pretrpjeli teški zločin kada je mučki ubijeno 47 civila.
– Svake godine hodočašće sve više zaživljava, sve je više vjernika, vojske, policije i branitelja, pa smo i na ovaj način htjeli potaknuti ljude i osvijestiti ih na sve što se događalo u Voćinu, ali i povezati Voćin i Slatinu. Svijeća će gorjeti u crkvi sv. Josipa cijele iduće godine za važnije prigode u znak sjećanja na sve hrvatske branitelje koji su svoj život dali za domovinu. Svijeću ćemo upaliti u nedjelju, 10. prosinca, kada će u našoj crkvi euharistijsko slavlje u 10,30 sati predvoditi požeški biskup msgr. Antun Škvorčević povodom 73. obljetnice mučeničke smrti slatinskog i voćinskog župnika Julija Bürgera, rakao je vlč. Dragan Hrgić, župnik slatinske Župe sv. Josipa.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike