Regija
PENJANJE NA ZGRADU SNIMILI I GRAĐANI

Mladež luduje na krovu zgrade, ni željezne mreže nisu im zapreka!
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
Na krov se, tvrde očevici, penjao i dio maturanata u vrijeme norijade

Vezani članci

“INICIJACIJA” ĐAKOVAČKIH OSNOVACA

Opasna igra: Popeti se na zadnji kat napuštene zgrade i stati što bliže rubu

ĐAKOVO - Nakon što smo koncem prošloga mjeseca objavili priču o opasnoj igri đakovačkih osnovnoškolaca i tinejdžera, na koju su učitelji upozorili roditelje, a zadatak je popeti se na zgradu u gradnji (radovi su odavno prestali, ali skele još stoje), te prići što bliže rubu krova ili balkona na zadnjem, četvrtom katu, što je svojevrsna inicijacija, javio nam se veći broj građana. Kažu kako ta igra traje još od proljeća, a doznali smo i kako se na krov zgrade penjao i dio ovogodišnjih maturanata u vrijeme norijade.

- Snimio sam ih još u ožujku, u nekoliko sam navrata svjedočio suludim igrama. Uopće nije ugodno gledati što tinejdžeri rade, to je izvan svake pameti - kaže Đakovčanin Filip. Za ovaj problem, a to smo i zadnji puta spominjali, znaju i u Gradu, pa su o tome izvijestili vlasnika, tvrtku iz Slavonskog Broda, Projektgradnju, koja je prije deset godina počela s gradnjom stambeno-poslovno-hotelskog kompleksa vrijednog više od 25 milijuna eura. Projektgradnja, podsjetimo, osnovana je 1989. godine, a od 2013. kompanija je dio Agrokor Koncerna. Kako se u kompleksu nalaze tri zgrade, jedna je gotovo potpuno dovršena, druga je ova o kojoj pišemo i na koju se djeca penju, i koja je još u izgradnji, na njoj je postavljena stolarija, dok je treća samo u betonskim blokovima. Tko je uistinu vlasnik zgrada u dvorištu (krilo B i C) na adresi Kralja Tomislava 8, provjerili smo u Gruntovnici, odnosno na Izvatku iz zemljišne knjige. Zadnji datum koji se u Posjedovnici spominje je 7. prosinca prošle godine gdje se uknjižio H-Abduco, a kao vlasnik i dalje je navedena Projektgradnja.

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić kaže kako su kontaktirali Projektgradnju i od njih dobili odgovor.

- Znamo za problem gdje djeca iz osnovnih škola ulaze u zgradu, a kako je Grad odgovoran samo za javne površine, preko Odjela komunalnih djelatnosti uputili smo zahtjev tvrtci Projektgradnja da osiguraju gradilište. Oni su stavili nekakve fizičke prepreke, no kako oni ovdje nemaju stalno zaposlenih, javlja se problem što djeca to opet uklanjaju - kaže Galić. U Projektgradnji u odgovoru Gradu Đakovu navode kako oni “ne vrše posjed predmetne nekretnine”, da se prepreke i znakovi upozorenja nasilno uklanjaju, te da se i dalje nastavlja praksa ulaska i zadržavanja u navedenim prostorima. No, ta tvrtka izvijestila je Grad kako su oni, unatoč svemu navedenom, ponovno izvršili popravke na ogradi i na zaštiti gradilišta, te da se nitko bez uporabe fizičke sile gradilištu ne može približiti.

Maja MUŠKIĆ
Ogradu lako preskoče

Jučer smo obišli cijeli krug oko spomenutih zgrada. Sve je zaštićeno željeznim mrežama. Običnom građaninu vjerojatno ne bi palo napamet penjati se preko njih kako bi došao u prostor zgrade, no djeci to ne predstavlja veliki problem. Iako je na zgradi postavljena nova stolarija, neka su stakla razbijena.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike