Sport
“FENJERAŠA” SHVATITI OZBILJNO

U Gradski vrt stiže “ubojica velikih”
Objavljeno 8. prosinca, 2017.
Osijek je ove sezone dvaput remizirao s Rudešom

Nogometaši Osijeka u subotu će protiv Rudeša početi lov na preostali bodovni plijen koji se nudi ove jeseni.

“U šumi” je još šest bodova, a bijelo-plavi pokušat će ih uzeti protiv dvije najslabije plasirane momčadi HNL-a Rudeša i Istre 1961. No, ono što je “na papiru” čisti zicer, na terenu se zna pretvoriti u problem. Osijek je to osjetio na svojoj koži baš u dva dosadašnja okršaja s Rudešom koji je “fenjeraš” sa svega 12 bodova, među kojima su i dva osvojena protiv Osječana. Nakon što su ispali iz Kupa bijelo-plavima je ostalo još samo prvenstvo. I to, barem, danas, kako stvari stoje, borba za drugo mjesto, jer vodeći Dinamo prilično je odmakao.

Uzeti sve što se nudi

No, zapravo, time se ne treba opterećivati, jer jedini je imperativ kojeg Osijek sada ima uzeti svih šest bodova u preostale dvije utakmice, a onda na proljeće, možda i s određenim igračkim pojačanjima, pokušati zakomplicirati bitku za naslov, a samim time krenuti u lov na najbolji plasman u klupskoj povijesti.

- Izgleda kako ću ove zime imati više posla nego što sam mislio - promrsio je Alen Petrović, sportski direktor osječkog prvoligaša.

Duga sezona i neki slabiji rezultati ukazali su struci osječkog prvoligaša što treba popraviti, ili ojačati, ako se želi ostvariti pobjednički kontinuitet koji je prijeko potreban za život pri vrhu tablice.

- Imamo obvezu preostala dva susreta odigrati na pravi način, a onda ćemo svi skupa na miran i zaslužen zimski odmor - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Osvoji li svih šest bodova, Osijek će u najgorem slučaju, ostati na diobi drugog mjesta s Hajdukom. U ovom trenutku Splićani su ispred samo zato jer su zabili više pogodaka, a to znači ako se strijelci bijelo-plavih malo trgnu drugo mjesto bit će nadohvat ruke. Sve što im treba, naravno, uz dvije pobjede, jest da u tih 180 minuta zabiju pogodak više nego Hajduk. Zato treba namjestiti ciljnike i biti mirniji u završnici akcija nego što je to bio slučaj protiv Slaven Belupa u kojem je Osijek potrošio gotovo 20 udaraca prema vratima za dva pogotka. U samo malo bolji postotak iskorištenosti stvorenih prilika preskakanje Hajduka na tablici postalo bi izgledna stvar.

Vrijeme za pobjedu

Ipak, pričati o rezultatskim “hendikepima” uoči susreta protiv Rudeša nije primjereno, s obzirom na rezultate dva ranije odigrana susreta s njima. Onaj remi na prvenstvenoj premijeri ove sezone otišao je pod “prve mačiće”, jer se još igrala Europa, ali ista se priča ponovila i u Zagrebu, pa stoga bijelo-plavi “fenjeraša” moraju shvatiti krajnje ozbiljno. Tim više što nisu jedini koji su se opekli protiv njega. Rudeš je uzeo bod i Dinamu, a Hajduku sva tri i to na Poljudu nakon što je gubio s 2:0! Dakle, opuštanje protiv njih nije opcija ni u kakvom slučaju i obliku. Rasterećeni su, igraju isto kada gube ili vode, a to može biti neugodna stvar, ako dođe do i najmanjeg pada koncentracije.

- Ako budemo igrali kao protiv Slaven Belupa, onda nećemo imati problema. Posebice ako budemo još ubojitiji pred suparničkim vratima - reći će Alen Grgić, desni branič koji svojim pogocima vuče Osijek u posljednje vrijeme.

Upravo je i zbog toga vrijeme za buđenje onih kojima bi postizanje pogodaka trebao biti “običan dan u uredu”, ali im to u posljednje vrijeme nije bilo. I da, krajnje je vrijeme i za pobjedu nad Rudešom. Cijela nas ta priča oko Rudeša podsjeća na jednu od ranije. U sezoni 2010./11. Lučko je imalo sličan status kao Rudeš danas, a Osječani ga u dva susreta nisu uspjeli ni jednom svladati. Oba puta je bilo 2:2, a treće prilike, tada nije bilo. Sada je bijelo-plavi imaju, pa je u subotu jednostavno moraju iskoristiti bez obzira na to bio Rudeš “ubojica velikih” ili ne.

Dalibor KELER

šest bodova

CILJ OSIJEKA DVIJE SU POBJEDE PRIJE STANKE

ZEKIĆ I NAĐSOMBAT U TUZLI

Trener Osijeka Zoran Zekić i direktor marketinga bijelo-plavih Alen Nađsombat bili su gosti Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli, gdje su u sklopu međunarodnog simpozija „Sport i zdravlje“, koji je djelovao ovaj put pod radnim naslovom „Svijet nogometa“ održali predavanja gdje su brojnima prenijeli svoja iskustva iz djelovanja osječkog kluba. Zekić je tako prenio dojmove i zapažanja o europskom putu bijelo-plavih tijekom ljeta ove godine. Nađsombat je govorio o projektu „Pokrenimo grad“ i načinu na koji je NK Osijek utjecao na „buđenje“ navijačkog pokreta. Bilo je riječi i o novom vizualnom identitetu Nogometnog kluba Osijek, projektima i događajima koje je Klub potaknuo, kao i o brojnim partnerima i sponzorima koji su podržali Bijelo-plavi pokret.

Najčitanije iz rubrike