Osijek
OSJEČANIN NIJE ZNAO DA JE DUŽAN ZA PLIN

Obavijest o dugu dobio tek nakon osam godina
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Kad je nedavno dobio obavijest o nepodmirenim obvezama za isporučeni plin, Osječanin Željko Š. (podaci poznati redakciji) začudio se jer dugovanje datira još iz 2009. godine. Uz dug, mora platiti i troškove odvjetnika i javnog bilježnika s datumom iz 2010. godine. Čini se da nije jedini, jer je HEP Plin ovih dana poslao obavijesti o dugovanjima na adrese brojnih dužnika.

- Imao sam dva dugovanja, jedno s iznosom od 60,90 kuna, drugo od 332,04 kune. Sada me, nakon sedam, odnosno osam godina, terete da platim ukupno 1230,14 kuna, a kako mi je mirovina samo 1140 kuna, zatražio sam da me se oslobodi bar plaćanja troškova odvjetniku i javnom bilježniku. Svjestan sam dugovanja koje mi je jedino koje imam, jer sam inače odgovoran u plaćanju računa, ali nije mi jasno zbog čega mi nikada ranije nisu poslali opomenu. Da sam je dobio, sigurno bih platio dug zato da ne dođe do ovoga - požalio nam se Željko Š. Dodaje kako je HEP Plinu poslao zamolbu za oslobađanje dijela troškova, a pita se nije li nakon sedam, odnosno osam godina, već nastupila zastara.

Čini se da slučaj Željka Š. nije ujedno i jedini, budući da se “Potrošačkom forumu” – Udruzi za zaštitu i promicanje potrošačkih prava građana javljaju brojni sugrađani zbog sličnog ili istog slučaja upravo u HEP Plinu. Dunja Mak, pravna savjetnica udruge, kaže kako su u najvećem broju slučajeva opomene opravdane i odnose se na stvarna dugovanja koja nisu u zastari. Ako je rješenje o ovrsi pravomoćno, kaže Mak, zastara nastupa najranije za deset godina, no u slučaju opomena bez ovrhe zastara nastupa ranije.

- U ovom slučaju zastara je tek 2019. godine. Rješenja o ovrsi zastarijevaju protekom deset godina ako ovhovoditelj ne prekine zastarni rok. Primjerice, ako je ovršno rješenje nad novčanim tražbinama nad kojima se ovhovoditelj ne može naplatiti, može dati novi prijedlog za ovrhu nad pokretninama, na temelju ovršne isprave iz prethodnog rješenja i tad se zastarni rok prekida - pojašnjava Mak. M. Mihelić

Dunja Mak

pravna savjetnica “Potrošačkog foruma”

Svaki je slučaj zaseban i Željku Š. savjetujemo da nam se obrati. No, s obzirom na to da zastara nastupa nakon deset godina, čini se da ovdje ne postoji nikakve mogućnosti za žalbu.

Najčitanije iz rubrike
oglas