Osijek
NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Predstavljen 8. broj časopisa Essehist
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Promocija poznatog osječkog znanstveno-stručnog časopisa okupila je u srijedu (6. prosinca) poslijepodne brojne zainteresirane studente na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Naime, ondje je predstavljen 8. broj Essehista, u kojemu je desetak studenata povijesti i drugih društveno-humanističkih znanosti prikazalo svoje viđenje “Povijesti marginaliziranih”.

- Možemo reći da su takve teme kao što je povijest marginaliziranih osoba ili skupina nešto što je posljednjih 30 godina jedna od najzastupljenijih tema u historiografiji. Tako je intencija ovog broja Essehista skrenuti interes povjesničara s velikih tema, značajnih osoba, bitaka i događanja, kako bi se fokus prebacio na zapostavljene - objasnila je Slađana Josipović Batorek, voditeljica osječkog Odsjeka za povijest, naglašavajući kako su studenti samoinicijativno, naravno uz potporu profesora, prepoznali važnost ove teme, pa je zastupljeno zbilja široko područje - od najranijih vremena i antike, preko starog vijeka, sve do 20. stoljeća.

Uz glavnog urednika časopisa, Tonija Šafera, 8. izdanje je predstavio i Adam Tuković, prošlogodišnji predsjednik Udruge studenata povijesti – ISHA Osijek.

- Naša je udruga na osječkom Filozofskom fakultetu osnovana prije deset godina, a od tada aktivno djelujemo na državnom i međunarodnom nivou, sudjelujući na brojnim znanstveno-stručnim konferencijama. Pošto smo mi glavni inicijatori Essehista, htjeli smo se fokusirati na povijest, koja se inače ne uči u školama i redovnim programima, pa su u ovom broju zastupljene teme poput odnosa države prema homoseksualcima, manjinama i drugim skupinama, čime je fokus izravno stavljen na ljudska prava - rekao je Tuković, ističući kako je ISHA i ove godine nastavila raditi punom parom. M. Mandić

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike