Regija
NIŠTA OD PROIZVOĐAČKE ORGANIZACIJE

Uzgajivači goveda zaziru od udruživanja jer pamte loša zadrugarska iskustva
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

DRENOVCI - Vukovarsko-srijemska županija organizirala je u Poljoprivrednom poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima skup potencijalnih osnivača Proizvođačke organizacije u sektoru govedina i teletina. Okupilo se 20-ak proizvođača iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, koji ukupno uzgajaju oko dvije tisuće goveda. O prednostima udruživanja u proizvođačku organizaciju, posebice kada je riječ o plasmanu stoke i mesa na tržište, govorio je Dalibor Janda, voditelj Službe za poljoprivrednu politiku i agroekonomske analize Ministarstva poljoprivrede. To je, pojasnio je, koncept EU-a, čiji je cilj jačati položaj primarnih proizvođača u lancu opskrbe hranom, ali i veći udjel proizvođača u raspodjeli dobiti. Proizvođačke organizacije imaju financijsku potporu EU-a od 100 tisuća eura godišnje kako bi se zaštitili interesi domaćih proizvođača, u pravilu malih i srednjih, organizirali/uredili tržište i plasman hrvatskih proizvoda na domaće i strana tržišta te osigurali dodatna sredstva europskih fondova. Dakle, kako bi lakše, sigurnije i uspješnije poslovali te si osigurali snažniju pregovaračku poziciju kako s tijelima vlasti, tako i s tržištem i izvorima financiranja. Europski se novac može uložiti u marketing, zapošljavanje stručnjaka za prodaju, otvaranje zajedničkih klaonica, pristup trgovačkim lancima i slično.

Iskustva svinjogojaca

O iskustvima svinjogojaca koji su se udružili govorio je Dario Periškić, voditelj Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac. Trenutačno je uključeno 40 proizvođača s 20 tisuća svinja iz triju slavonskih županija, a u sljedeća dva mjeseca priključit će im se još 60-ak novih članova. Pozvao je govedare da slijede njihov primjer i kao prednosti istaknuo veću pregovaračku moć u odnosu prema trgovačkim lancima i Ministarstvu poljoprivrede. Smatra da je proizvođačka organizacija rješenje svih problema u poljoprivredi.

- Možda ovo zvuči pretenciozno, ali to je činjenica. EU prepoznaje proizvođačku organizaciju posljednjih 25 godina, a podupire ju i Ministarstvo poljoprivrede. Cilj nam je stvaranje dodane vrijednosti primarnom proizvodu, a ne biti samo sirovinska baza. Vertikalno smo organizirani u zatvoreni proizvodni ciklus – od polja do stola. Zajedno možemo više postići i količinom predstavljamo ozbiljnog poslovnog partnera bilo kojem trgovačkom lancu - naglasio je.

Najavio je da će za dva mjeseca svinjogojci na tržište izbaciti vlastiti brend svježeg mesa, žele da krajnji kupac ciljano dolazi do police jer zna što kupuje.

- Cilj nam je da to prepoznaju i govedari i da kupci uskoro dolaze i po njihovo meso. Govedari ne vide dalje od kapije, i to ne može opstati, nije isplativo, nije dugoročno i nešto se mora promijeniti - zaključio je.

Povoljni krediti

Unatoč iznesenim argumentima i iskustvima, na osnivanje proizvođačke organizacije u sektoru govedina i teletina u tri slavonske županije ipak će se morati još čekati. Dio proizvođača za sada nije izrazio spremnost jer smatraju da je riječ o pukom zadovoljavanju direktiva EU-a. Nepovjerenje prema udruživanju očito je posljedica loših iskustava iz nekadašnjeg zadružnog udruživanja. Za sada im ni visoki ulazni troškovi, neuređena infrastruktura i nedostatak skladišnih i logističkih kapaciteta te slaba koncentracija proizvoda i loš plasman na tržištu nisu dovoljni razlozi da se odluče na osnivanje proizvođačke organizacije, koja im nudi upravo rješavanje tih problema.

Mladi stočar Željko Petrović iz Soljana bavi se tovom goveda i ima 50 grla. Podupire osnivanje organizacije jer veliki su problemi u tom sektoru i smatra da ih se na ovaj način može riješiti. Telad kupuje u Rumunjskoj, bikove je prodao za treće zemlje, isporučio ih je u luci Raša za Libanon.

– Interes za udruživanjem postoji, samo treba potaknuti starije uzgajivače i svježe ljude uvesti u proizvodnju i zasigurno će se pokrenuti. A i država bi nam trebala izaći u susret i osigurati povoljne kreditne linije kako bismo povećali broj grla - kaže Petrović.

- Naša je obveza organizirati najmanje 7 proizvođača koji u jednoj godini prodaju najmanje 500 goveda i koji su voljni dogovoriti poslovni plan kojim će odrediti kako i zašto kane potrošiti europsku potporu, te koje ciljeve žele postići - kazao je pročelnik Andrija Matić te dodao kako će se nastaviti informiranje stočara o prednostima udruživanja. Na skupu je bio i ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
U Hrvatskoj dosad osnovano 12 proizvođačkih organizacija

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je da je u Hrvatskoj do sada osnovano 12 proizvođačkih organizacija, najviše u sektoru voća i povrća (4) te sektoru mlijeka (3).Jedna od najvažnijih prednosti takvog udruživanja je veća konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. Poručio je da je to neizostavan proces u razvoju hrvatske poljoprivrede. Ujedinjavanjem resursa proizvođači će se bolje pozicionirati na tržištu kroz brendiranje i kvalitetnu prodaju.

100

tisuća eura godišnje iznosi financijska potpora EU proizvođačkim organizacijama

Dario Periškić najavio je da će za dva mjeseca svinjogojci na tržište izbaciti vlastiti brend svježeg mesa

nužnost

UDRUŽIVANJE JEDINO RJEŠENJE SVIH PROBLEMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana