Novosti
SJEDNICA VLADE

Povlastice poslodavcima neće ugroziti zdravstvo
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Problema u financiranju zdravstva ne bi trebalo biti unatoč najavljenim fiskalnim olakšicama poslodavcima.

Ustvrdio je to ministar zdravstva Milan Kujundžić dodavši da je reforma zdravstva Vladina stožerna reforma, a i u rebalansu ovogodišnjeg proračuna predviđena su dodatna sredstva za taj sustav. Vlada je, naime, u četvrtak uredbom povećala minimalnu plaću za pet posto, te kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima predložila da se prepolovi stopa zdravstvenog doprinosa za radnike na minimalcu, što bi zdravstveni sustav, koji ima oko osam milijardi kuna duga, moglo ostaviti bez dodatnih 250 milijuna kuna. Kujundžić tvrdi da će taj “kratkoročni gubitak” vrlo brzo biti nadoknađen rebalansom proračuna i povećanjem njegove prihodovne strane zbog većeg broja zaposlenih. “Obećano mi je da zdravstvo neće ostati bez tih 250 milijuna kuna, a i ministar financija Zdravko Marić obećao je tražiti proračunske stavke iz kojih će se ubuduće prebacivati sredstva u zdravstveni sustav”, rekao je.

U nastavku sjednice Vlada je prihvatila prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, kojim je utvrđena osnovica plaće u visini od 5421,54 kune s primjenom od 1. studenoga. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je predviđeno trajanje TKU-a četiri godine. “Među najvažnijim elementima TKU-a je povećanje naknade za prijevoz na posao zaposlenika - ako ne postoji organizirani javni prijevoz, pa će se tako onima koji putuju osobnim automobilom umjesto naknade od 0,75 kuna isplaćivati jedna kuna po kilometru. Zaposlenicima starijima od 61 godine koji stanuju udaljeni manje od dva kilometra od mjesta rada omogućit će se kupnja karte za javni prijevoz. Utvrđeno je kako će se božićnica i regres redovito isplaćivati, a o konkretnom iznosu će se pregovarati svake godine s početkom u svibnju kako bi pregovori bili dovršeni do donošenja proračunskih smjernica u srpnju. “Zaposlenima u javnim službama tijekom ove godine osnovica plaće povećana je tri puta po 2 posto, odnosno za 6 posto”, podsjetio je.

Vlada je utvrdila i nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja, a ministar Pavić pojasnio je kako su one povećane ponajprije da se ne ugrozi investicijski ciklus zbog nedostatka radne snage. U idućoj godini tako će se moći izdati ukupno 31.000 radnih dozvola strancima, odnosno 22.000 novih dozvola i 9000 je produženje postojećih. Od 22.000 novih dozvola, njih 17.495 odnosi se na stalno zapošljavanje, na sezonski rad 4225 dozvola, a od toga na turizam i ugostiteljstvo njih 3715. Kod stalnog zapošljavanja najviše dozvola bit će izdano za građevinski sektor, njih 11.270.

Eduard SOUDIL/H
POVEĆANJE MINIMALNE PLAĆE

Vlada je donijela uredbu kojom je povećala minimalnu plaću za pet posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona od iduće godine iznositi 42,9 posto prosječne plaće, a izmjenama Zakona o minimalnoj plaći predlaže i da se rad nedjelom i blagdanom te prekovremeni rad isplaćuju povrh te minimalne plaće. Kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima Vlada predlaže da se na minimalnu plaću stopa zdravstvenog doprinosa smanji za 50 posto, pa će tako njihova davanja na minimalnu plaću biti manja za 103,85 kune mjesečno. U brutoiznosu minimalna plaća će se od iduće godine tako povećati s 3276 kuna na 3439,80 kuna, što je 2752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3839,47 kuna na 3735,62 kuna. H

Najčitanije iz rubrike