Novosti
PRESTROGA POREZNA KONTROLA

Zdravko Marić: Inspekcija treba imati malo više razumijevanja
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u četvrtak da Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima te da ne podržava pristup u kojem ih se kažnjava zbog bagatelnih prekršaja.

Na upit novinara o pritužbama građana na rad Porezne uprave, Marić je uoči sjednice Vlade kazao da je i prošle godine održao nekoliko internih sastanaka s ravnateljem Porezne uprave, gdje su vrlo jasno utvrdili i apelirali da Porezna uprava treba graditi partnerski odnos prema poreznim obveznicima, prije svega da se zbog određenih bagatelnih prekršaja i malih nerazmjera ne zatvaraju kafići i ugostiteljski objekti. Kako je naveo, ove godine obavljeno je ukupno više od 7400 nadzora, pri čemu su u određenom postotku utvrđene određene nepravilnosti, no da pristup, gdje se nekog kažnjava zbog krivog iskaza u smislu velikog ili malog slova, a o čemu su mediji pisali prije nekoliko dana, zasigurno ne podržava.

U medijima je proteklih dana izneseno nekoliko primjera inspekcijskog kažnjavanja obrtnika ili poduzetnika zbog često banalnih pogrešaka. Zbog toga je nedavno i saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević-Lesandrić uputila zastupničko pitanje ministru Mariću u kojem postavlja pitanje namjerava li se pristupiti normativnom uređenju uvjeta kazni za poduzetnike i obrtnike na način da se bar prije prve kazne uvede institut savjeta, odnosno opomene.

Marić je u četvrtak pručio da su službenici i inspektori Porezne uprave nezavisni, te da će se uvijek kao ministar zalagati za njihovu punu slobodu u radu, no smatra i da u svemu ipak treba imati i određenu mjeru, a da kada dolazi do ovakvih situacija “treba imati malo više razumijevanja”. H/I.M.

Kazna zbog velikog slova

Saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić u pitanju ministru financija istaknula je prestroge kazne koje izriču inspektori. Navela je primjere kažnjavanja obrtnice s deset tisuća kuna jer je na računu umjesto malog slova p napisala veliko, čime je krivo “navela poslovni prostor”. Spomenula je i slučaj kažnjavanja pekara sa 60 tisuća kuna zbog krivog slova i 85 kuna viška u blagajni, kao i zatvaranja kultne splitske brijačnice uz navodnu kaznu koja premašuje njezin ukupan godišnji promet.

Možda ste propustili...

PUCANJ NIJE ZAUSTAVIO KRIJUMČARE, NO UHVAĆENI SU UBRZO

Policija opet zapucala na krijumčare migrantima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSJEČNA MIROVINA KOJU HRVATI PRIMAJU IZ INOZEMSTVA IZNOSI 2050 KN

Austrijanci isplaćuju 14 mirovina, a u Njemačkoj u staž ulazi i studiranje

2

POLICIJA UPOZORAVA NA PRIJEVARE PRI "IGRAMA" NA FACEBOOKU

Prevarantima poslali kopije
osobnih iskaznica jer su mislili
da će dobiti nekakvu nagradu

3

KOD SPOMEN OBILJEŽJA U NEMETINU

Obilježena 26. obljetnica najveće razmjene ratnih zarobljenika