Svijet
NOVA INTIFADA?

Hamas: Donald Trump otvorio je vrata pakla
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Europska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost nakon što je američki predsjednik Donald Trump u srijedu priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, upozoravajući kako bi to moglo imati posljedice za perspektivu mira.

- Potrebe obiju strana moraju se ispuniti i rješenje treba pronaći putem pregovora za rješavanje statusa Jeruzalema kao budućeg glavnog grada obiju država, izjavila je šefica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Trump je preokrenuo desetljeća američke politike priznajući Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu rekavši kako će Washington započeti proces premještanja svoje ambasade u Jeruzalem iz Tel Aviva.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je Trumpov stav “žalosnim” i pozvao na napore da se izbjegne nasilje pod svaku cijenu. Macron je potvrdio privrženost Francuske i Europe dvostrukom rješenju, Izrael i Palestina koji žive jedni uz druge, u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica, s Jeruzalemom kao glavnim gradom dviju država.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je preko svog glasnogovornika da ne podržava Trumpovu odluku. “Status Jeruzalema može se dogovoriti samo u okviru dvostrukog rješenja”, napisao je glasnogovornik Steffen Seibert na Twitteru. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kritizirao je Trumpovu odluku, upozoravajući kako status Jeruzalema mora biti riješen izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima.

- Od prvog dana kao glavni tajnik Ujedinjenih naroda dosljedno sam govorio protiv svih jednostranih mjera koje bi ugrozile izglede mira za Izraelce i Palestince - rekao je Guterres.

Ismail Radwan, dužnosnik Hamasa rekao je kako će Trumpova odluka “otvoriti vrata pakla” interesima SAD-a u regiji. Iran je osudio poteze SAD-a, tvrdeći kako prijeti nova intifada ili pobuna protiv Izraela. “Provokativna odluka SAD-a izazvat će muslimane i upaliti novu intifadu i eskalaciju radikalnog, ljutog i nasilnog ponašanja”, stav je ministarstva vanjskih poslova Irana. UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak će održati izvanrednu sjednicu o Trumpovu jednostranom priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Vuk TEŠIJA
Betlehemsko drvce u mraku

Palestinci su ugasili božićna svjetla u mjestu Isusova rođenja u Betlehemu u znak prosvjeda zbog odluke Donalda Trumpa. Božićno drvo urešeno svjetlima ispred betlehemske bazilike Rođenja Isusova, gdje se vjeruje da je Isus rođen, i drugo u Ramallahu, pokraj groba bivšega palestinskoga vođe Jasera Arafata, utonulo je u mrak.

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike