Sport
ALEN GRGIĆ

Premda je zahtjevno, lakše
mi je igrati beka negoli krilo
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Na beku si uvijek okrenut prema velikom dijelu terena i protivničkim vratima, pričao je Grgić

U posljednja dva tjedna kao prvo igračko ime u prvi plan je iskočio čovjek iz sjene - Alen Grgić.

On pripada u kategoriju onih igrača s kojima se trener Zoran Zekić “bori” svakog dana kako bi im dokazao vrijednost, a Grgić je u posljednja dva prvenstvena nastupa pokazao dio svog neosporno igračkog potencijala. Dio je Osijekove generacije '94 koja je puno obećavala, ali se prerano rasula po Hrvatskoj i Europi. Alena možemo nazvati jednim od Zekićevih “projekata” jer otkako je sjeo na klupu Osijeka, Grgić dobiva dosta prilika.

S krila na beka

Izvorno, Alen je pokrivao krilnu poziciju u momčadi, a već na kraju prošle sezone Zekić ga je počeo isprobavati na bekovskoj poziciji. Danas igrači koji pokrivaju te pozicije moraju biti polivalentni jer ona zahtijeva gotovo jednaku kvalitetu u defenzivnim i ofenzivnim zadacima. Grgić ima to u sebi. Visina je tu, brzina i moć ponavljanja također, tehnika može biti bolja, ali ona se ionako uvijek može popraviti. U takvim promjenama pozicije ipak je uvijek najvažnija - glava igrača. Kako je Alen prošao kroz tu prilagodbu?

- U mlađim sam kategorijama dosta mijenjao pozicije, a dok sam bio na posudbi u Sesvetama sam također znao zaigrati na mjestu desnog beka. Uglavnom, dobro se osjećam uz aut-liniju bilo to “gore ili dolje”, pa sama prilagodba nije bila teška. Mislim kako sam se dobro snašao jer ipak je lakše igrati čisto krilo. Imaš malo više kreativne slobode u igri, smiješ izgubiti poneku loptu, zaigrati se, jer se to da popraviti. No, kada si “otraga”, to zahtijeva mnogo više odgovornosti i koncentracije jer pogreške na toj poziciji se teško popravljaju - kaže Alen Grgić.

Zanimljivo, sličan je put prošao i njegov stariji suigrač koji je trenutačno ozlijeđen, Tomislav Šorša. I on je počeo kao krilo, a ovog je ljeta pružao odlične partije na mjestu desnog beka. Ima Alen još jedno zanimljivo viđenje igranja na toj poziciji.

- Tjelesno je zahtjevna, ali meni je u samoj igri lakše nego na krilu. Kada igraš dublje, uvijek si pod pritiskom suparničkih igrača i nerijetko okrenut leđima vratima. Na bekovskoj poziciji licem si uvijek prema velikom dijelu terena i protivničkom golu, pa je lakše donijeti pravu odluku.

U posljednja dva nastupa Grgić je pokazao kako je u njemu ostao i napadački gen, što je iznimno važno. Bio je strijelac na Poljudu, a pogodak koji je zabio protiv Slaven Belupa pripada u red “malih umjetničkih djela”. Lažnjak, pa pirueta i onda udarac u padu s ruba kaznenog prostora u sam desni “ćošak”.

- Bio je to niz instinktivnih rekacija u toj mojoj akciji. Napadali su sa svih strana, morao sam se snalaziti kako znam - kroz smijeh će Alen.

Dobar mu je instinkt i snalaženje. Zanimljivo, oba ta pogotka zabio je lijevom nogom, iako mu je desna jača.

- Ma, danas igrači moraju imati 'obje noge', a ponekad treba izazvati i sreću kod vanjskog udarca. Mene je poljubila...

Alen pripada među one igrače koji su s Osijekom prolazili katarzu prije dolaska novih suvlasnika.

Pritisak i umor

Još i danas trener Zoran Zekić zna podvući koliko je teško promijeniti mentalni sklop kod igrača koji su se naviknuli boriti za opstanak, a preko noći ih treba učiniti pobjednicima. Što o tome misli Grgić?

- Slažem se kako to nije jednostavan proces jer sam i sam kroz njega prolazio. U vrijeme kada smo se borili za opstanak, najvažnije je bilo ne izgubiti, a danas je samo važno pobijediti. Morali smo se brzo transformirati jer pritisak stalno raste, očekivanja navijača su velika, a mi to moramo opravdati. U svemu tome zna se dogoditi rezultatski podbačaj.

Osijek će jesenski dio sezone zaključiti s dvije posljednjeplasirane momčadi prvenstva, Rudešom i Istrom 1961. Ove polusezone takvi su suparnici znali biti problem. Koji je tome razlog?

- Ima tu svega. Često se u prvi plan stavlja naš motiv i želja, ali oni, vjerujte, nikada nisu bili sporni. Ulogu može odigrati umor, slabiji dan, malo nesreće da ne iskoristimo svoje prilike. Ove jeseni odigrat ćemo 31 utakmicu. Za sve nas je to novo područje. Dugačka nam je bila ova polusezona, ali vjerujem kako ćemo pronaći snage završiti je na zadovoljstvo nas i navijača.

Protiv Slaven Belupa se taj umor nije osjetio, iako je momčad samo tri dana ranije odigrala težak susret protiv Hajduka i doživjela određeni šok zbog ispadanja iz Kupa.

- Doista smo odigrali dobru utakmicu. Ušli smo s velikom željom dokazati kako je poraz od Hajduka i ispadanje iz Kupa bila obična nesreća. I uspjeli smo. Sada nam je najvažnije u posljednja dva kola uzeti svih šest bodova i u najgorem slučaju zadržati diobu drugog mjesta.

Pogodak Koprivničanima postavio ga je na diobu prvog mjesta među klupskim strijelcima zajedno s Harisom Hajradinovićem.

- Nisam to očekivao, posebno kada sam preseljen na bekovsku poziciju, ali ne bunim se. Možda u ove dvije preostale utakmice uspijem i podebljati taj učinak, iako nisam opterećen time. Samo neka ih mi pobjedimo, a tko će zabiti, stvarno je najmanje važno - zaključio je Alen Grgić, prvotimac bijelo-plavih.

Dalibor KELER
ČETIRI GRGIĆEVA POGOTKA

3. kolo: Osijek - Dinamo 1:1

(zabio za vodstvo Osijeka u 18. minuti)

10. kolo: Rudeš - Osijek 1:1 (pogodak za izjednačenje u 72. minuti)

17. kolo: Hajduk - Osijek 1:1 (doveo bijelo-plave u vodstvo u 39. minuti)

18. kolo: Osijek - Sl. Belupo 2:0 (postigao pogodak za 2:0 koji je potvrđena pobjeda)

Možda ste propustili...

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

BEZ SENZACIJE U VINKOVCIMA

Ovo na kraju i nije loš rezultat

Najčitanije iz rubrike