Svijet
SVIJET U STRAHU

Trump “poklonio” Jeruzalem Izraelu
Objavljeno 6. prosinca, 2017.
Ova odluka mogla bi zaustaviti mirni proces između Izraela i Palestine, a regiju koja je na rubu krvoprolića gurnuti u kaos

Vezani članci

TRUMP SE IGRA VATROM

Priznanje Jeruzalema ugrozit će Bliski istok?

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu navečer objavio je da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad. “Ovo nije ni manje ni više nego samo priznavanje stvari onakvima kakve jesu, ali i ispravna stvar da se učini”, izjavio je Trump u Bijeloj kući.

Trump je izjavio kako će započeti i proces selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, svetog grada triju vjera koji i Izraelci i Palestinci smatraju svojim glavnim gradom. Preseljenje veleposlanstva, doduše, moglo bi trajati nekoliko godina, jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati sagraditi.

"Odlučio sam da je vrijeme da službeno priznamo Jeruzalem kao glavni grad Izraela", rekao je Trump. "Nakon više od dva desetljeća odricanja nismo bliži trajnom mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinaca", izjavio je.

Ova odluka mogla bi zaustaviti mirni proces između Palestine i Izraela i povećati sigurnosne rizike u regiji koja je već na rubu.

U razgovorima s Trumpom u utorak, arapski čelnici u regiji i francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazili su duboke sumnje o Trumpovom potezu i pozvali ga da to još razmotri.

Svi analitičari složili su se da će ovaj potez izazvati nestabilnost, a možda i potaknuti nasilje na Bliskom istoku, javljaju agencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da je prepoznat izraelski "povijesni identitet", referirajući se na odluku američkoga predsjednika Donalda Trumpa da se Jeruzalem formalno proglasi glavnim gradom.

"Naš povijesni i nacionalni identitet svaki dan prima važna priznanja, a danas posebno", rekao je Netanayhu u videosnimci objavljenoj na njegovu Facebooku.

"Ja ću, naravno, još nešto dodati tijekom dana o temi vezanoj uz Jeruzalem", kazao je.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo je desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Njemačka, Francuska, EU, arapski svijet i, naravno, Palestinci, u utorak su redom upozoravali Trumpa da to ne čini. Danas su im se pridružili papa Franjo, službeni London i iranski ajatolah.

"Priznavanje prava svim narodima u Svetoj Zemlji primarni je uvjet za dijalog", rekao je papa Franjo skupini Palestinaca u Vatikanu u srijedu ujutro, također izjavivši na tjednoj općoj audijenciji: "Ne mogu skriti duboku zabrinutost situacijom stvorenom zadnjih dana oko Jeruzalema".

Vuk TEŠIJA/H
Izvanredni sastanak Arapske lige o Jeruzalemu u subotu

Arapska liga održat će u subotu izvanredni sastanak o američkim planovima da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, rekao je u srijedu voditelj palestinskog izaslanstva pri toj organizaciji. Palestinci i Jordan zatražili su održavanje tog sastanka koji će se održati u 15 sati prema mjesnom vremenu, rekao je veleposlanik Diab al-Louh. Uz to, Bolivija je u srijedu najavila da će zatražiti javni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog te američke odluke. Bolivijski veleposlanik pri UN-u Sacha Sergio Llorentty Soliz rekao je da bi priznavanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela bila "nepromišljena i opasna odluka protivna međunarodnom pravu i rezolucijama Vijeća sigurnosti te da bi potkopala sve napore za mir u toj regiji i uznemirila cijelu regiju".

Erdogan: Priznanje Jeruzalema moglo bi pojačati ekstremizam

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i jordanski kralj Abdulah upozorili su u srijedu da bi američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela moglo pridonijeti jačanju ekstremizma. "Ignoriranje prava palestinskih muslimana i kršćana u Jeruzalemu samo bi pridonijelo ekstremizmu", rekao je kralj Abdulah u Ankari, te dodao da je to rekao i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru u utorak. "Nema alternative rješenju o dvjema državama, a Jeruzalem je ključ za svaki mirovni sporazum i ključ stabilnosti cijele regije", rekao je kralj, te naglasio da Palestinci moraju imati "svoj glavni grad - Istočni Jeruzalem". Erdogan je pozvao na izbjegavanje svih koraka koji bi mogli izmijeniti pravni status Jeruzalema. "Nitko nema pravo igrati se milijardama ljudskih života zbog vlastitih ambicija. Takav korak jedino će ići na ruku terorističkim skupinama", rekao je turski čelnik.

Možda ste propustili...

FRANCUSKA POLICIJA OSTAVILA MIGRANTE U TALIJANSKOJ ŠUMI

Salvini ne prihvaća francuske isprike

NAJRAZORNIJA OLUJA POSLJEDNJIH DESETLJEĆA

Michael, čudovišni uragan, prijeti Floridi

Najčitanije iz rubrike