Novosti
ZAKLJUČAK UGLEDNOG ODVJETNIKA

Luka Mišetić: Nije postojao udruženi zločinački pothvat
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Ni žalbena ni prvostupanjska presuda šestorici vojnih i političkih čelnika Herceg-Bosne ne pružaju uvjerljive dokaze da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko odgovorni za zločine počinjene u sklopu udruženog zločinačkog pothvata u BiH, zaključuje iskusni američko-hrvatski odvjetnik Luka Mišetić koji je, između ostalog, u Haagu branio generala Antu Gotovinu. Mišetić je na svojem blogu “Misetic Law” detaljno analizirao presudu i u toj analizi odgovara na pitanje je li haški sud utvrdio odgovornost Franje Tuđmana za etničko čišćenje u BiH - Mišetić daje nedvosmislen odgovor: Nije.

Mišetić se nije bavio pitanjem odgovornosti šestorice osuđenih, ali polazeći od priopćenja haškog tužiteljstva u povodu osuđujuće presude šestorici, u kojem se navodi da je žalbeno vijeće potvrdilo zaključke prvostupanjskog vijeća da su Tuđman, Šušak i Bobetko dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske muslimane i da su pridonijeli ostvarivanju tog cilja, Mišetić objašnjava zašto je takav zaključak pogrešan. Kako bi pojasnio koncept tzv. udruženog zločinačkog pothvata (UZP) i pokazao da Žalbeno vijeće u slučaju “Jadranko Prlić i ostali” nije pronašlo nijedan dokaz koji bi potvrdio tvrdnje tužitelja da su hrvatski dužnosnici “dijelili zločinački cilj etničkog čišćenja bosanskih muslimana i pridonijeli ostvarenju tog cilja”, Mišetić pojašnjava kako je nakon presude glavni tužitelj Serge Brammertz istaknuo da je Žalbeno vijeće potvrdilo nalaz Raspravnog vijeća o tome da su ključni članovi tadašnjeg vodstva Hrvatske dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske muslimane i pridonijeli ostvarivanju tog cilja.

Takvo što je prema iskusnom američko-hrvatskom odvjetniku pogrešno jer se u sažetku presude uopće ne spominje Tuđman, iako je Žalbeno vijeće potvrdilo presudu prvostupanjskog vijeća da su zločini za koje su osuđeni lideri tadašnje Herceg-Bosne počinjeni u sklopu UZP-a, u kojem su sudjelovali Tuđman, Šušak i Bobetko. Mišetić naime ističe kako su suci u žalbenoj presudi naširoko isticali da je Tuđman htio podjelu Bosne, ali prema odvjetniku takvo što pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije nije zločin.

Pritom pojašnjava kako je dosad uvijek bio cilj dokazati da je optuženi u sklopu UZP-a dijelio “zajedničku zločinačku namjeru”, dok je u postupku protiv šestorice sud uveo novi koncept, takozvani krajnji cilj UZP-a. Mišetić naglašava da nije uspio pronaći nijedan drugi predmet pred istim sudom koji također barata terminom “krajnjeg cilja” UZP-a. Zbog toga je, kaže, nastala zbrka u javnosti, jer su mnogi zaključili kako je dokaz da je Tuđman navodno želio podijeliti Bosnu (tzv. krajnji cilj) dovoljan da utvrdi njegovo sudjelovanje u UZP-u. V.T.

Mišetić svojom analizom utvrđuje kako sud nije dokazao ni namjeru ni postojanje zločinačkog udruživanja

Dražen Bošnjaković

ministar pravosuđa

RADIMO DETALJNU ANALIZU PRESUDE

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da će Ministarstvo napraviti detaljnu i stručnu analizu presude haškoj šestorki, a nakon što analiza bude gotova, sjest će s odvjetnicima i vidjeti kako će dalje postupati po tom pitanju. “Postoji jedan pravni lijek koji se zove zahtjev za obnovu postupka, a podnosi se ako neki dokazi nisu mogli biti upotrebljeni u vrijeme sudovanja iz određenih objektivnih razloga, a ukazuju na činjenice koje bi mogle dovesti do drugačije odluke. Ako toga bude, odluka je na samim braniteljima i branjenicima hoće li u nešto takvo ići. Hrvatska i u tom postupku može tražiti ono što smo tražili tri puta - da dobijemo status prijatelja suda kako bi pomogli u rasvjetljavanju činjenica vezanih za ulogu Hrvatske u cijeloj situaciji”, kazao je Bošnjaković gostujući u emisiji “A sada Vlada”.

Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje