Novosti
HRVATSKA UDRUGA BANAKA

Banke su spremne na potražnju za kreditima uz niske kamate
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Bankarski sustav u Hrvatskoj izrazito je stabilan, a banke visoko kapitalizirane i spremne odgovoriti na zdravu potražnju za kreditima uz povijesno najniže kamatne stope, stoji u kvartalnoj publikaciji Hrvatske udruge banaka - HUB Pregledi.

U trećem i početkom četvrtog tromjesečja 2017. u bankarstvu su profilirani pozitivni trendovi, a rast portfelja kredita stanovništvu se nastavlja, ocjena je HUB-a. Istodobno kod kreditiranja poduzeća posljednjih mjeseci vidi se usporavanje, kao posljedica krize u Agrokoru. U listopadu 2017. ukupni (kunski i devizni) depoziti stanovništva u bankama bili su za 2,3 milijarde kuna veći nego u istom mjesecu prethodne godine, a rast u sektoru poduzeća izraženiji, s porastom od 5,3 milijarde kuna. Prosječna međugodišnja stopa rasta depozita u sektoru stanovništva od početka godine iznosila je 0,5 posto, a u sektoru poduzeća 8,9 posto, pri čemu je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do usporavanja stope rasta depozita.

Kamatne stope na kredite i dalje su u padu, a pad je najizraženiji kod stambenih kredita. Razdoblja pada odnose se na mjesece prije odobrenja značajnijih iznosa iz državnog poticajnog programa za mlade. Sada među zemljama članicama europodručja Litva i Latvija imaju više kamatne stope na tu vrstu kredita nego Hrvatska, a sve nove države članice izvan europodručja imaju više stope na stambene kredite.

U HUB-u procjenjuju i da će dobit banaka ove godine biti za 45 posto manja nego 2016. Tijekom 2016. godine netorezultat banaka vratio se u pozitivan teritorij nakon gubitaka zbog konverzije švicarskog franka, podsjećaju, a u trećem kvartalu 2017. godine trend dobiti na bazi posljednja četiri tromjesečja iznosi 3,3 milijarde kuna. Međutim, ističu, do pada će doći kada posljednje tromjesečje 2016. iziđe iz obračuna, jer je netodobit za prva tri tromjesečja 2017. iznosila oko 2,2 milijarde kuna prema oko 4 milijarde u istom razdoblju prošle godine, što upućuje na već spomenuti pad za oko 45 posto. H

Kod kreditiranja poduzeća vidi se usporavanje, što je posljedica krize u Agrokoru