Osijek
5. LEADERSHIP FORUM NA EFOS-U

Emil Tedeschi: Nije mi problem stati pred ljude i izvrnuti srce i džepove
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Nije mi problem stati pred ljude i izvrnuti srce i džepove, rekao je i upravo to i učinio Emil Tedeschi. Jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, osnivač, vlasnik i predsjednik Atlantic grupe, podijelio je svoje inspirativno i vrijedno iskustvo u stvaranju multinacionalne kompanije sa stotinama sadašnjih i bivših studenata i zaposlenika EFOS-a, ali i čitavog sveučilišta te mladih i iskusnih osječkih poduzetnika i entuzijasta, na petom po redu Leadership forumu u organizaciji udruge Alumni EFOS, koji je do sada ugostio Matu Rimca, Ćiru Blaževića, Ratka Rudića i Davora Pavunu.

Njihovu je pozornost u utorak u večernjim satima Tedeschi držao puna dva sata govoreći o svojim početcima, usponima i padovima, uspjesima, pogreškama, vrlinama, znanjima i vještinama dobrog poduzetnika, stvarima koje ga pokreću. Zbog velikog interesa, predavanje je izmješteno u veću dvoranu od planirane, no i dalje se tražilo mjesto više. Kako i ne, svi su željeli čuti kako je od malog poduzetnika koji je počeo s pet zaposlenih baveći se papirom, gumama za žvakanje i čokoladicama izgradio jednu od vodećih prehrambenih kompanija u regiji s gotovo šest tisuća zaposlenika i prihodima od prodaje većim od 5,5 milijardi kuna. Još kao četverodišnjak je, kaže, govorio da će biti direktor kada odraste.

- Bez strasti se ne može uspjeti. Ako želimo raditi copy-paste, vrlo vjerojatno je to put u pakao popločen dobrim namjerama. Sve dobro iz prošlosti treba slaviti, ali treba se odvažiti na nove poteze. Veličina je svakog pojedinca ili organizacije kada spozna da je njegova najveća pobjeda iz povijesti njegov najveći okov u budućnosti – savjetovao je Tedeschi, istaknuvši da je za preuzimanje rizika, ali da nije kockar. Posebno je želio prenijeti poruku da svaki poduzetnik, prije svega, treba ostati čovjek kojega ego neće “pojesti”, koji će znati uvažavati različitosti, priznati svoje pogreške, prihvatiti savjete drugih i iskoristiti slobodno vrijeme za uživanje u životu. Iako svakodnevno dobiva nove poslovne ponude, radije se posvećuje sportu, umjetnosti, novinarstvu, vođenju radioemisije i glazbi, a zbog grupe U2 potegnut će i do Londona ili Dublina. Osim toga, vlasnik je i KK-a “Cedevita”.

- Čovjek koji se “drogira” poslom opasan je za okolinu. Pokraj Atlantic grupe, ne treba mi dodatnog poduzetničkog adrenalina – priznao je. Predavanje je završio pjesmom i videospotom “One” grupe U2 i Mary J. Blige, nakon čega je bio otvoren za brojna pitanja – privatna i poslovna. Iz dvorane ga je ispratio zaslužen gromoglasan pljesak impresionirane publike. J. Pejaković

Svaki poduzetnik, prije svega, treba ostati čovjek kojega ego neće “pojesti”, naglasio je Tedeschi

Možda ste propustili...