Osijek
DOKUMENTARAC “101. BRIGADA HV-A”

Osječki i zagrebački branitelji povezani i u ratu, i u miru
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Vezani članci

OBLJETNICA USTROJAVANJA 68. BOJNE VP-A

Predstavljena knjiga “Brevijar beznađa”

“101. brigada HV-a” naziv je dokumentarnog filma u režiji Mire Andrića, koji je brojnim ispovijestima sudionika i intervjuima s povjesničarima, potkrijepljenim arhivskim snimkama, prikazao početak Domovinskog rata uz ratni put 101. brigade Hrvatske vojske, Zagreb-Susedgrad.

Film je premijerno prikazan 8. studenoga u Zagrebu, nakon čega je šira javnost vidjela njegovu skraćenu verziju u programu Hrvatske radiotelevizije, dok je u utorak (5. prosinca) prvi put predstavljen i osječkoj publici u kinu Urania. Ondje su se uz pripadnike 130., 101. i 122. (đakovačke) brigade našli predstavnici lokalne samouprave i brojni zainteresirani građani. Tako je zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator pozdravio nazočne i zahvalio svim braniteljima, prisjećajući se svih koji su svoj život dali u borbi za neovisnost Republike Hrvatske. Lagator je kazao kako će dokumentarni film zasigurno oživiti uspomene i sjećanja svih prisutnih. “Upravo je to i bila namjera”, naglasio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 101. brigade, Sergije Dražić.

- Čast mi je predstaviti ovaj dokumentarni film, koji je svojevrstan nastavak opsežnoj monografiji 101. brigade iz 2013. Uz brojne intervjue i naš arhiv, u produkciji su filma poslužile i snimke lokalnih snimatelja i Hrvatske radiotelevizije s istočnoslavonskog bojišta, a sve je posvećeno onom vremenu u prosincu kada su se zagrebački branitelji povezali s osječkima nakon pada Vukovara, braneći se od okruženja s triju strana - objasnio je Dražić, ističući kako je cjelokupan dokumentarni film sufinanciran od Osječko-baranjske županije i Općine Antunovac.

- Onoga trenutka kada smo saznali da nam iz Zagreba stiže jedna od najboljih postrojbi, srce nam je bilo puno i njihovim dolaskom smo se bolje postavili i osnažili u borbi protiv okupatora. U teškim ratnim trenucima stvorili smo povezanost i prijateljstvo, koje je danas još snažnije nego 1991. godine - rekao je Živko Mijić, ratni zapovjednik 130. brigade HV-a, kojemu je u ime zagrebačkih branitelja zahvalio Ivan Cukina, zamjenik zapovjednika 101. brigade. M. Mandić

Možda ste propustili...

UMJETNIČKA AKADEMIJA

Promovirani magistri

ADVENTSKI VIJENAC ISPRED KONKATEDRALE SVE PUNIJI

Župan upalio drugu svijeću

PROTESTNA NOTA VRKIĆU I POŽEGI

HSS: Svečana sjednica bez minute šutnje?!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČAST PRVOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU

Dr. Franjo Tuđman jedan je
od najvećih hrvatskih sinova

2

COCA-COLIN KAMION U OSIJEKU

Stigli Djed Božićnjak i njegovi vilenjaci

3

ZANIMLJIV BLAGDANSKI PROGRAM

Biljski Advent bez struje

oglas