Osijek
DOKUMENTARAC “101. BRIGADA HV-A”

Osječki i zagrebački branitelji povezani i u ratu, i u miru
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Vezani članci

OBLJETNICA USTROJAVANJA 68. BOJNE VP-A

Predstavljena knjiga “Brevijar beznađa”

“101. brigada HV-a” naziv je dokumentarnog filma u režiji Mire Andrića, koji je brojnim ispovijestima sudionika i intervjuima s povjesničarima, potkrijepljenim arhivskim snimkama, prikazao početak Domovinskog rata uz ratni put 101. brigade Hrvatske vojske, Zagreb-Susedgrad.

Film je premijerno prikazan 8. studenoga u Zagrebu, nakon čega je šira javnost vidjela njegovu skraćenu verziju u programu Hrvatske radiotelevizije, dok je u utorak (5. prosinca) prvi put predstavljen i osječkoj publici u kinu Urania. Ondje su se uz pripadnike 130., 101. i 122. (đakovačke) brigade našli predstavnici lokalne samouprave i brojni zainteresirani građani. Tako je zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator pozdravio nazočne i zahvalio svim braniteljima, prisjećajući se svih koji su svoj život dali u borbi za neovisnost Republike Hrvatske. Lagator je kazao kako će dokumentarni film zasigurno oživiti uspomene i sjećanja svih prisutnih. “Upravo je to i bila namjera”, naglasio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 101. brigade, Sergije Dražić.

- Čast mi je predstaviti ovaj dokumentarni film, koji je svojevrstan nastavak opsežnoj monografiji 101. brigade iz 2013. Uz brojne intervjue i naš arhiv, u produkciji su filma poslužile i snimke lokalnih snimatelja i Hrvatske radiotelevizije s istočnoslavonskog bojišta, a sve je posvećeno onom vremenu u prosincu kada su se zagrebački branitelji povezali s osječkima nakon pada Vukovara, braneći se od okruženja s triju strana - objasnio je Dražić, ističući kako je cjelokupan dokumentarni film sufinanciran od Osječko-baranjske županije i Općine Antunovac.

- Onoga trenutka kada smo saznali da nam iz Zagreba stiže jedna od najboljih postrojbi, srce nam je bilo puno i njihovim dolaskom smo se bolje postavili i osnažili u borbi protiv okupatora. U teškim ratnim trenucima stvorili smo povezanost i prijateljstvo, koje je danas još snažnije nego 1991. godine - rekao je Živko Mijić, ratni zapovjednik 130. brigade HV-a, kojemu je u ime zagrebačkih branitelja zahvalio Ivan Cukina, zamjenik zapovjednika 101. brigade. M. Mandić

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike