Dome slatki dome
TRENDOVI

Čari industrijskog stila
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Primjena određenih elemenata prostor će lako transformirati u željenom smjeru

Mješavina stilova jedan je od imperativa današnjih trendova u uređenju interijera. Među stilovima se ističe industrijski, koji cijelom interijeru daje dašak ležernosti i grubosti. Koliko god se činilo da ovaj stil nikako ne pristaje uređenju doma, uvjerite se u njegov šarm. Koristite ga u detaljima i vaš će dom u trenu postati trendovski!

Ono što si malo tko može priuštiti je da prostor u originalu bude građen u industrijskom stilu pa se primjenom određenih elemenata ovog stila prostor lako transformira u željenom smjeru.

Grede

Tvorničke hale odlikuju se vidljivom krovnom konstrukcijom čije su grede vrlo izražajnih dimenzija zbog velikih raspona. Ovaj konstruktivni element može se primijeniti na dekorativan način – ugradite ispod postojećeg stropa grede većih dimenzija ili samo jednu, ako se radi o manjim prostorima, i efekt je postignut. Greda može biti drvena ili metalna. Svakako ju obojite u boju koja pristaje interijeru (svijetle nijanse), a osobito drvene, kako ne biste koketirali s rustikalnim stilom.

Odlika hala su i vidljive instalacije po stropovima i zidovima. Provucite dekorativne cijevi, obojite ih u žive boje ili ostavite u originalnom materijalu i ponovno je uveden trendovski detalj! Ovakve će dekoracije osobito pristajati mladenačkim stanovima i sobama.

Industrijskom će stilu pridonijeti i ugradnja rešetkastih prozora, kao asocijacija na prozore tvorničkih hala. Ovakav je prozor vrlo dekorativan, pa zavjesa gotovo da i nije potrebna! Vrlo je važno da je prozor velikih dimenzija, ali ne odstupajte od veličine otvora koji već imate u prostoru.

Industrijski stil uvest ćete i obradom zidova. Najizražajniji zid u prostoru obradite na način da izgleda staro i hrapavo. U tome će pomoći odabir neke od dekorativnih tehnika obrade zidova. Ovakav zid možete povezati i s vrlo elegantnim elementima namještaja, a efekt će biti odličan! Uvođenje opeke također je jedan od načina kojim ćete uvesti ovaj stil. Opeka može biti u originalnoj boji ili ju obojite u bijelo, ako više odgovara postojećim elementima i bojama u prostoru.

Rasvjeta

Rasvjetna tijela trebaju biti velikih dimenzija i što sličnija stvarnoj industrijskoj rasvjeti. Nemojte pretjerivati, dovoljno je jedno rasvjetno tijelo u blagovaonici ili dnevnom boravku koje će uvesti dašak ovog stila u vaš interijer.

Komadi metalnog namještaja također su dobrodošli uz ovaj stil. Metal bojen u mat crnu, bijelu, smeđu, žutu, crvenu ili plavu boju bit će pravo osvježenje već postojećim komadima namještaja. To može biti klub stolić, poličar ili komoda, ovisno opotrebama i mogućnostima.

Otkrijte čari industrijskog stila i prepustite se mašti!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna