Dome slatki dome
SOBNA BILJKA

Ciklame cvjetaju zimi
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
Ciklame se dobro slažu s bršljanom, zimzelenom, paprati, puzavicama, lavandom, biljkama čiji su listovi sivkastozeleni

Ciklama ima raznih varijeteta: ciklame velikih cvjetova, ciklame malih cvjetova ali posebna mirisa, minijaturne ciklame. Postoje i ciklame različitih listova: glatki, kovrčasti, resasti. Ciklame cvjetaju elegantno, posebno ako su u grupi.

Duže traju ako pri presađivanju mladih biljaka veći kalić napunite dopola zemljom i na nju stavite mladu biljku s njezinim postojećim kalićem. Ciklame se dobro slažu s bršljanom, zimzelenom, paprati, puzavicama te kaduljom i lavandom, biljkama čiji su listovi sivkastozeleni. Mogu se saditi u duboke kaliće, profesionalni vrtlari upotrebljavaju sorte dugih i snažnih stapki, a za kućnu sadnju obično se koriste standardni kalići. Cvjetne stapke nije dobro rezati, nego ih odvojite rukom od gomolja. Cvjetovi će se zadržati duže u vazi ako stapku razrežete u obliku križa. Tako biljci omogućavate lakše upijanje vode.

Ciklame listova poput bršljana cvjetaju ružičastim i bijelim cvjetovima, slaba su mirisa. Imaju dug životni vjek. Stari primjerci velikog korijenja mogu imati i više od stotinu cvjetova godišnje. Ta vrsta ciklama dobro uspijeva u kamenim vrtovima. Ljetne ciklame cvjetaju od ranog ljeta do jeseni i većina varijeteta ima miris. Listovi su srcolika oblika, s gornje strane srebrnkasti a s donje crveni. Ciklame koje cvjetaju u zimskom razdoblju, od kasne zime do proljeća, imaju srcolike listove tamnozelene boje sa srebrnkastim šarama. Traže osunčane, zaštićene položaje.

Ciklame vole dnevne temperature između 13 i 15, a noćne moraju biti između 5 i 8 stupnjeva. Vole izravno svjetlo i obilno zalijevanje svaki dan tijekom cvatnje. Ciklame se uvijek zalijevaju preko podloška. Tijekom cvjetanja potrebno ih je prihraniti, ako joj listovi venu, treba zalijevanje. Ako listovi žute, biljka je na premračnom mjestu, a ako se na listovima pojave smeđe žute mrlje, moguća je siva plijesan. Ciklame se mogu uzgajati i kao vrtne biljke. J.Kn.

Dugo razdoblje cvatnje

Rod ciklama ima 20 različitih vrsta, pa među njima možete lako odabrati onu koja najviše odgovara vašim zahtjevima. Samonikle ih možemo naći kao stanovnice naših šuma u proljetnim mjesecima, kada cvjetaju. Budući da imaju dugo razdoblje cvatnje (od studenoga do travnja), možete uživati u njihovoj ljepoti gotovo pola godine. Čim se temperature zraka povise, obrnuto ostalim cvatućim vrstama, one se primire, smanje aktivnost i tako dočekaju jesenske dane. Dugo su na tržištu i u modi bile ciklame velikih cvjetova. Danas su omiljene one malih cvjetova ali izrazito mirisne. Čine vrlo elegantnu skupinu cvijeća. Dat će dobar dojam i kao pojedinačna biljka, a posebno efektno djeluje u skupinama. Svaka će cvjetna gredica biti lijepa do kasno u zimu ako u nju posadite ciklame raznih sorti. U posljednje je vrijeme upravo to trend u mnogim europskim zemljama, gdje na parkovnim gredicama raskošno cvjetaju ciklame.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike