Dome slatki dome
SAVJET

Kako njegovati orhideje
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Postoji više tisuća vrsta orhideja različitih boja i oblika. Orhideje su zahtjevne po pitanju održavanja pa je uvijek važno pročitati preporuke s etikete kada kupujete sadnicu. Kako je orhideja tropska biljka mnogi ljudi ih drže unutra da ih zima ne bi uništila. No, neki ih sade u vrtu. Evo nekoliko korisnih savjeta.

1.Izaberite orhideju koja odgovara vašoj sobnoj temperaturi. Neke biljke su zahtevnije po pitanju razlike u temperaturi u odnosu na neke druge. Ako je u vašoj kući temperatura izmeđ 20 i 24 Celzijeva stupnja, možete izabrati orhideje kojima je potrebna viša temperatura za rast i razvoj. Ako se noću temperatura u vašoj kući dosta spušta (recimo na 15 do 18 stupnjeva), izaberite orhideje koje traže umjerene temperature.

2.Mnoge orhideje dolaze zasađene u nekoj vrsti kore od drveta, ili u nekom vlaknastom materijalu. To je zato što orhideje većinu hranjivih sastojaka i vode uzimaju preko korijenja koje je u zraku. Zato nemojte sjeći to korijenje.

3.Orhidejama je potrebna povećana vlaga i izravna sunčeva svjetlost u zimskim mjesecima, ali i indirektna sunčeva svjetlost u ljetnim mjesecima.

4.Ne dopustite da se orhideja previše osuši. To bi brzo uništilo biljku. Stalno dolijevajte, ali u skladu s uputstvima za vrstu orhideje koju ste zasadili. Voda mora pokvasiti kompletan korijen.

5.Ako lišće postaje svjetlozeleno ili žuto i povećava se, potrebno je dodati gnojivo. Ako orhideja ne cvjeta, a lišće je tamnozeleno i opušteno, vjerojatno koristite previše gnojiva. Biljka koja brzo raste i dobro se razvija zahtijeva gnojivo. Biljke koje sporo napreduju ne zahtijevaju gnojivo. Ako ste orhideju zasadili u kori drveta ona zahtijeva više gnojiva nego ona u vlaknastom materijalu. Možete stavljati obično gnojivo za kućne biljke svaka četiri tjedna, i dobro čitajte uputstva. J.Kn.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike