Kultura
OD 7. DO 9. 12. TRADICIONALNA MANIFESTACIJA - 28. KRLEŽINI DANI

U fokusu redatelji i glumci hrvatskoga kazališta
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

HNK u Osijeku, u sklopu 111. kazališne sezone organizira XXVIII. Krležine dane, kazališno-teatrološku manifestaciju čiji je upravo HNK utemeljitelj, a suutemeljitelji Filozofski fakultet u Osijeku, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU - Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, Zagreb.

Delegacija će Krležinih dana u četvrtak, 7. prosinca, u 17 sati, položiti vijenac na spomenik Miroslava Krleže u Perivoju kralja Držislava, što je i početak manifestacije. Slijedi u prizemlju HNK, u 19 sati otvorenje izložbe “Milan Ogrizović i kazalište”, uz 140. obljetnicu rođenja Milana Ogrizovića, autorice autorice Anamarije Žugić. Drugoga će dana u svečanom foyeru HNK u 18 sati biti predstavljen zbornik prošlogodišnjih Dana - Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu, drugi dio te “Redateljske bilješke” Ivice Kunčevića.

“Redatelji i glumci hrvatskog kazališta” središnja je tema dvodnevnog znanstvenog skupa, koji se održava u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u petak i subotu, s početkom u 9 sati. Nakon pozdravnih riječi slijede izlaganja: D. Weber-Kapusta (Djelatnost i umjetnička profilacija prvih hrvatskih glumaca i redatelja u njemačkim putujućim družinama u Zagrebu između 1840. i 1860. i umjetnički transfer, asimilacije i adaptacije; A. Bogner-Šaban (Vojnović i Raić); A. Biskupović (Glumačka umjetnost u osječkoj kazališnoj kritici); B. Senker (Režije djela M. Držića); B. Cvitković (Jezik i psihofizičko osjećanje lica u ciklusu Glembajevih); M. Milivojević Mađarev (Doprinos hrvatskih umetnika – glumaca i redatelja, razvoju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu), L. Małczak (Redatelji i glumci hrvatskog kazališta i filma u Poljskoj); K. Žeravica (R. Lorković: Glumačka ostvarenja na sceni HNK Osijek), A. Pavešković (Dubrovačko glumište / Rađanje prostora igre); M. Muhoberac (I. Hajdarhodžić i T. Durbešić); Zlatko Vitez (Oko našeg Areteja); M. Đurinović (Teatar M. Šparembleka); L. Kroflin (B. Brajković – redatelj u temeljima hrvatskoga lutkarstva); S. Došen (Nadrealno i svakidašnje u teatru figura Z. Boureka); I. Bošković (Režije V. Perkovića i njihova kritička recepcija); M. Varjačić (P. Veček: redatelj i ravnatelj u Varaždinu); V. Janković (Mitspiel glumca i redatelja u Osijeku od kraja 80-ih do danas); M. Petranović (Redatelj (i) scenograf – Z. Kauzlarić Atač); B. Pavlovski (Monografski portret glumice K. Velkovske); R. Medvešek (Scena kao produženi organ glumčeve geste); A. Lederer (Tri režije T. Pandura u HNK u Zagrebu); L. Zappia (Utočište iluzije); K. P. Andrić (Status glumca u teoriji performativa); S. Marjanić (Vokoperformansi – N. Šimić-Božinović i Xena L. Županić: glumice i umjetnice performansa); L. Ljubić (Raznovrsnost dramskog rukopisa glumca E. Bošnjaka); A. Žugić (U agoniji između ovisnosti i autonomije glumca: Scena Ribnjak i novopostavljeni Krleža) i P. Gverić Katana (Teatar kao politička arena: o poljskoj recepciji predstava redatelja O. Frljića). N.Vekić

PREDSTAVE ZA KRLEŽINE DANE

Prva od triju kazališnih predstava ona je kazališt domaćina i to “Anđeli Babilona” Mate Matišića u režiji Vinka Brešana. Na programu je u četvrtak, 7. prosinca, u 20 sati. Slijedi u petak, također u 20 sati gostuje Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci, koja je u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu postavila “Vrzino kolo” Joze Ivakića. Ljubavnu komediju u četiri čina režirao je Vjekoslav Janković. Niz zatvara, u subotu, u 20 sati, Scena Ribnjak predstavom Miroslava Krleže “U agoniji”. Glume Nela Kocsis, Ozren Grabarić i Darko Stazić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike