Kultura
INAUGURACIJSKI FESTIVAL EU I NR KINE

Horvat: Književnošću se može izgraditi još jedna Svilena cesta
Objavljeno 7. prosinca, 2017.
EU-China literary festival održan je u Pekingu i Chengduu u studenom

Vezani članci

“VILIJUN” I KREATIVNA RIZNICA NA EUROPSKO-KINESKOM KNJIŽEVNOM FESTIVALU

Hrvatsku u Kini predstavljaju Jasna Horvat i Josipa Mijoč

PAMETNI ROMANI OSJEČKE AUTORICE

Osijek, Beč i Put svile povezuje autorska poetika Jasne Horvat

XVI. DANI BALINTA VUJKOVA

Horvat: Pametna se knjiga može dovršiti i nakon što je otisnuta

Na inauguracijskom Festivalu književne suradnje EU i NR Kine Jasna Horvat i Josipa Mijoč predstavljale su Hrvatsku u Pekingu i Chengduu. Festival se održavao od 19. do 28. studenoga, a svečano je otvorenje bilo u veleposlanstvu EU u Pekingu. Inicijator je i financijer Festivala EU, a u izboru i provjeri sudionika sudjelovala su ministarstva vanjskih poslova osam država članica EU (Austrije, Belgije, Grčke, Hrvatske, Italije, Litve, Luksemburga i Slovačke). Europski autori izabrani su prema kriteriju književne izvrsnosti te im je na svečanom otvorenju dodijeljena uloga promotora zemalja iz kojih dolaze.

Jasna je Horvat u ime Hrvatske u kratkom pozdravnom govoru izrazila nadu da će njezin roman “Vilijun” potvrditi kako je povezanost Europe i Kine tekovina Marka Pola, osobe čije se podrijetlo povezuje s Hrvatskom.

“Hrvatska književnica i profesorica ekonomije te autorica bogatoga opusa temeljenog na književnoj reinterpretaciji povijesne i kulturne baštine navela je kako je u svom romanu Marka Pola prikazala književnim putnikom koji je svojim nomadizmom Europu s Kinom povezao i kopnenom i morskom dionicom Puta svile. Marko Polo svojom je naracijom povezao tri europska grada (Korčulu, Šibenik i Veneciju) s brojnim gradovima Puta svile, a četiri vrijednosti Hrvatskoga kraljevstva s brojnim dostignućima i vrijednostima Velikoga carstva Kublaj-kana. Višeslojnost ovog nesvakidašnjeg književnog teksta čitateljima donose glasovi triju pripovjedača – Marka Pola, Kublaj-kana i autorice. Jasna je Horvat istaknula kako joj je želja da čitatelji njezina romana gledaju prema naprijed onako kako je ona gledala kada je sanjala svoje književne snove. Zajedno izgradimo mrežu kineske i europske literature i tako pokažimo kako se i književnošću može izgraditi još jedna Svilena cesta, rekla je Jasna Horvat”, prenijeli su kineski mediji.

Na svečanom je otvorenju za “Vilijun” posebno zanimanje izrazio EU veleposlanik u Pekingu, Hans Dietmar Schwisgut, koji je razumio poruku kulturnog povezivanja Hrvatske i Kine (a koja je temom “Vilijuna”). Autorica mu je uručila primjerak romana i podrobnije objasnila kulturne poveznice Hrvatske i Kine opisane u romansiranoj legendi o Marku Polu i Kublaj-kanu.

Posebno zamijećeno bilo je sudjelovanje Jasne Horvat na okruglom stolu u pekinškoj knjižari Bookworm. Tema je bila Procjenjivanje svijeta kroz prizmu svjetlosti, a uz hrvatsku autoricu sudjelovali su kineska književna zvijezda A Yi, kineska autorica Wen Zhen te Gui Helminger, nagrađivani luksemburški književnik i pjesnik. Nakon iznimno zanimljive rasprave, poemu Milijun – sastavni dio romana “Vilijun”, na kineskom je jeziku pročitao A Yi, istaknuvši kako posebno cijeni književni rad Jasne Horvat.

U okviru Festivala Josipa je Mijoč predstavila Kreativnu riznicu i uspostavila znanstvenu suradnju s Peterom Goffom (organizatorom Festivala) vezanu uz istraživanje velikih kulturnih događaja. Organizirala je i istraživanje kreativne radne snage, u koje je uključila i europske i kineske autore. Izgradnjom mreže izabranih stručnjaka Josipa je Mijoč osigurala prikupljanje podataka o položaju kreativne radne snage u zemljama EU, čime će pridonijeti upoznavanju ovoga, sa svakim danom zanimljivijeg fenomena.

Narcisa VEKIĆ
POKLONICI PUTA SVILE

Jasna Horvat svoje predstavljanje u Kini vidi rezultatom višegodišnjega rada i poticaja koje je primala od brojnih poklonika Puta svile. Među njima navodi Jasnu Vukas, predsjednicu međunarodne udruge Putevima Marka Pola, ali i osobe iz redova osječkih kreativnih snaga: Jasminku Mesarić, ravnateljicu MLU, Roberta Raponju, prorektora osječkog sveučilišta i redatelja te Josipu Mijoč, znanstvenicu, producenticu i kulturnu teoretičarku.

DODJELA DRŽAVNE NAGRADE ZA ZNANOST

U okviru Festivala Josipa je Mijoč predstavila Kreativnu riznicu - popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koji se u Osijeku održava već treću godinu zaredom, a za koji su Josipa Mijoč, Jasna Horvat, Vladimir Cini i Ana Zrnić ove godine dobili Državnu nagradu za znanost, koja će im u Zagrebu biti uručena 13. prosinca.

romansirana

LEGENDA O MARKU POLU I KUBLAJ-KANU

Europski autori izabrani su prema kriteriju književne izvrsnosti te im je na svečanom otvorenju dodijeljena uloga promotora zemalja iz kojih dolaze.

Možda ste propustili...

PREDSTAVA "KAKO MISLIŠ MENE NEMA?!" TEATRA EXIT

Čak dvije od šest nagrada u Nikšiću?

SERGEJ KRYLOV 13. PROSINCA U LISINSKOM

Jedan od pet najboljih violinista svijeta u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

29. IZDANJE KAZALIŠNO-TEATROLOŠKE MANIFESTACIJE

Svakom znanstveniku koji se bavi hrvatskim kazalištem važno je biti sudionikom Krležinih dana

2

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

3

BALET "ORAŠAR" ŠESTU SEZONU RASPRODAN

imamo energiju, jedva čekamo izaći na scenu