Novosti
U KOJI ĆE ZATVOR?

Paragvaj izručio Novakovića Hrvatskoj
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

Višnjevčanin Mirko Novaković, koji je u Paragvaju prije sedam godina uhićen s 44 kapsule kokaina u želudcu, stigao je u Hrvatsku, točnije, u Centar za dijagnostiku Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Ondje bi trebao provesti sljedećih mjesec dana, a, kako stoji u priopćenju Županijskog suda u Osijeku, Novaković je u Centar stigao 25. studenoga. Epilog je to procesa njegova premještanja iz paragvajskog u neki od zatvora u Hrvatskoj. “Nakon provedene dijagnostike zatvorenik će biti upućen u određenu kaznionicu radi daljnjeg izdržavanja kazne zatvora prema presudi suda u Paragvaju”, stoji u priopćenju Županijskog suda.

Zatvor u kojem će Novaković biti sljedećih godina još nije poznat, no, kako smo neslužbeno doznali, trebao bi to biti Remetinec. Iz neslužbenih izvora također doznajemo da će, gdje god ga nakon provedene dijagnostike u Centru smjeste, imati jednak tretman kao i svi ostali zatvorenici.

Podsjetimo, 26-godišnji Novaković zatražio je premještaj u neku od kaznionica u Hrvatskoj sedam godina nakon što je, zajedno s Domagojem Toblerom iz Josipovca, uhićen u Međunarodnoj zračnoj luci “Silvio Petirossi”. Otkriveni su s 44 kapsule u Novakovićevu te 25 kapsula kokaina u Toblerovu želudcu. Novaković je zatražio premještaj u Hrvatsku, što mu je naposljetku i dopušteno, te će ovdje služiti preostali dio od 18 godina zatvora. Uvjetni otpust Novaković može zatražiti 14. siječnja 2023., nakon odsluženja dvije trećine kazne zatvora. Domagoj Tobler i dalje služi svoju kaznu u zatvoru Esperanza u Paragvaju. Prošle je godine podnio zahtjev za izručenje Hrvatskoj, no ubrzo ga je povukao. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana