Regija
MINISTAR PREDRAG ŠTROMAR U DONJEM MIHOLJCU

Nova srednja škola u sljedeće tri godine?
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

DONJI MIHOLJAC

S katastrofalnim stanjem Srednje škole Donji Miholjac, koja nosi neslavnu titulu škole s najgorim uvjetima rada u Osječko-baranjskoj županiji, široka je javnost nažalost već dobro upoznata, a pravu sliku o tome sve više dobiva i Vlada RH. Njezini ministri počinju i osobno posjećivati ovo zdanje želeći procijeniti što bi bilo najbolje rješenje: temeljita obnova ili rušenje i izgradnja novog objekta s dvoranom.

Kako do novca

S istim je ciljem jučer Donji Miholjac i školu posjetio i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja. On je tijekom obilaska nekadašnjih štala koje su silom prilika pretvorene u učionice te podrumskih prostora, gdje je zbog vlage i opasnih instalacija održavanje nastave postalo ruski rulet, najčešće izgovarao riječ “Katastrofa!”. Prisjetio se pritom i svoje nekadašnje škole, koja je, za razliku od miholjačke, već odavno obnovljena.

Potvrdivši kako je na zatvorenom sastanku s gradonačelnikom Goranom Aladićem te ravnateljima Srednje i Osnovne škole, Nenadom Perićem i Vedranom Aladićem, glavna tema bila budućnost Srednje škole, Štromar je potvrdio da se traže načini kako u sljedeće dvije do tri godine naći oko 40 milijuna kuna da bi se izgradila nova školska zgrada, potrebna ne samo gradu nego i svim okolnim općinama.

- Ova škola ima dosta učenika, njihovi rezultati su odlični, čak i bolji od škola koje su daleko novije i modernije, što znači da se jako dobro radi s učenicima. No nije dovoljno da sve ostane samo na entuzijazmu nastavnika i ravnatelja, već treba dati i kvalitetnu materijalnu pomoć da se može učiti kao i u drugim državama Europe - istaknuo je Štromar.

Dodao je da Vlada iznimno puno radi na reformi obrazovanja i da želi stvoriti uvjete za nov, drugačiji, kvalitetniji način obrazovanja, kako bi se učenici mogli prilagođavati tržištu rada i svladati nove tehnologije.

Termini uskoro

- Trenutačno je u javnoj raspravi novi Zakon o odgoju i obrazovanju, kojim bi se omogućilo da i država ulaže u osnovne i srednje škole ovakvog tipa i siguran sam da će i ova škola u Donjem Miholjcu biti među onima koje će sufinancirati Ministarstvo znanosti te da ćemo zajedno sa Županijom kao osnivačem pronaći i dodatna sredstva za ovu namjenu. Osim toga, u cijelu priču moći će se uključiti i Grad Donji Miholjac i sufinancirati dio gradnje škole jer će od iduće godine, zahvaljujući izmjeni Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, za više od desetak milijuna kuna biti povećani izvorni prihodi Grada koji se mogu trošiti nenamjenski, dakle za stvarne potrebe ovog grada. Među tima je svakako i gradnja nove Srednje škole, s kojom bi svakako trebalo krenuti već iduće godine i isfinancirati je u sljedeća dva do tri proračuna, odnosno dvije do tri godine, što ne bi trebao biti problem - optimistično je najavio ministar Štromar.

Gradonačelnik Goran Aladić ponovno je upozorio na krajnje nehumane uvjete u kojima se školuje više od 300-tinjak srednjoškolaca iz čak triju županija, koji nastavu tjelesnog odgoja pohađaju u dvorani osnovne škole u drugom dijelu grada.

- U ovu se školu više od jednog desetljeća nije ulagalo niti se popravljala budući da se stalno očekivala gradnja nove škole. Prezadovoljan sam rezultatima razgovora s ministrom Štromarom koji je prepoznao naše potrebe jer na pragu smo da krenemo u gradnju nove škole, a konkretnije termine i načine zatvaranja financijske konstrukcije za ovaj projekt trebali bismo znati već do konca ove godine! - izjavio je gradonačelnik Aladić.

Podgoraču 1,5 milijuna kuna

Ministar Štromar posjetio je jučer i Općinu Podgorač, gdje se sastao s načelnikom Goranom Đanićem te općinskim vijećnicima. Razgovaralo se o dosadašnjim i budućim projektima, a riječi je bilo i o Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave. “Zakon stupa na snagu 1. siječnja sljedeće godine, kada će porez na dohodak biti puno veći i ići će puno više u proračun općina i gradova. Općina Podgorač dobit će oko 1,5 milijuna kuna, koje će moći utrošiti za potrebe mještana, jer će to biti nenamjenska sredstva”, najavio je ministar Štromar.

Načelnik Goran Đanić prezentirao je dosadašnje aktivnosti i najavio planove za ovu i sljedeće godine. Istaknuo je kako Općina, osim uključivanja u dovršetak poslovne zone, očekuje pomoć države i za završetak vodovoda od Poganovaca do Budimaca, izgradnju kanalizacije u Stipanovcima te za akumulacije. Ministar je obišao i poslovnu zonu, gdje je imao prilike uvjeriti se u radove na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže.S.F.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike