Osijek
MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM NA UAOS-u

Poštarska bajka za najmlađe, a narodne pjesme za odrasle
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Umjetnička akademija u Osijeku i ove se godine uključila u obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. S idejom organizatorice Mirne Sabljar, koordinatorice za studente s invaliditetom UAOS-a, da umjetnost posreduju svim građanima bez iznimaka, profesori i studenti Odsjeka za kazališnu umjetnost svoje su programe realizirali tako da ih mogu pratiti i osobe s invaliditetom.

U prvom su programu studenti 2. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva posjetili polaznike i djelatnike Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”, izvevši predstavu Karola Čapeka “Poštarska bajka”.

U nedjelju, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Umjetnička je akademija otvorila vrata za zainteresirane građane te posebice pozvala slijepe i slabovidne osobe. Za njih su studenti interpretirali lirske i epske narodne hrvatske pjesme.

Moderatorica programa, ujedno i jedna od mentorica studenata, izv. prof. Tatjana Bertok-Zupković, oblikovala je program tako da izvođenje bude isključivo u govornoj formi, lišeno scene i scenografije. To je za studente bio poseban izazov jer je izvedba ovisila isključivo o njihovoj vještini govorne interpretacije. Za slijepe i slabovidne to je bila mogućnost doživljaja baštinske pisane riječ u govornom, umjetničkom izričaju. Uz Tatjanu Bertok-Zupković mentori su studentima bili Jasmin Novljaković, Selena Andrić i Katica Šubarić. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike