Osijek
RAST STANDARDA MLADIH OBITELJI

Od 2014. upola je manje djece koja idu besplatno u vrtić
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Iz Dječjeg vrtića Osijek stižu dobre vijesti - djece koja zbog teških socijalnih uvjeta u vrtić idu besplatno upola je manje nego što je to bilo prije tri godine, kada je Grad Osijek zbog ekonomske krize uveo ovu mjeru. Sve kako bi se predškolski odgoj i obrazovanje omogućili svoj djeci.

Od kada je 2014. u Dječjem vrtiću Osijek na snagu stupila povlastica koja je učinila vrtić dostupnim i djeci iz socijalno ugroženih obiteljima - korisnika ove pogodnosti sve je manje. Trenutno, upola manje nego što je to bilo prije tri godine kada su povlastice startale, a kada je u prosincu zabilježeno 184 korisnika. Uz napomenu kako osječka predškolska ustanova ove godine bilježi porast broja upisane djece - u rujnu ih je u programe bilo upisano 2936, što je rast u odnosu prema 2014. od oko 10 posto.

- U Dječjem vrtiću Osijek trenutno roditelji ukupno 212 mališana koriste pravo na povlastice, odnosno smanjenje cijene programa. Od toga njih ukupno 116 povlasticu na temelju jednoroditeljskog cenzusa, povlasticu na jedno od troje djece u vrtiću, povlasticu za dijete s invaliditetom i povlasticu za dijete roditelja koji su korisnici Centra za socijalnu skrb. Dok ukupno 96 mališana koristi uslugu vrtića besplatno jer ukupni prihodi obitelji ne prelaze 1000 kuna po članu - kaže Svjetlana Takač, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

- Pravo na besplatni vrtić mahom su koristile obitelji gdje je jedan roditelji bio nezaposlen. Tako pad broja djece koja idu u vrtić besplatno upozorava kako su “drugi” roditelji koji su bili nezaposleni uspjeli pronaći posao, pa im je dohodovni cenzus po članu obitelji porastao. To nam je posebno drago, što znači da se, unatoč ekonomskoj krizi, situacija u Slavoniji ipak popravlja - komentira Takač. I. Solar

Vrtić bez povlastica i dalje preskupi

Prema statistikama, uz Virovitičko-podravsku i Brodsko-posavsku županiju, u Osječko-baranjskoj županiji najmanji je obuhvat djece u predškolskim ustanovama u dobi od 0 do 3 godine te od pete godine do polaska u školu gdje OBŽ bilježi četvrti najmanji obuhvat djece u predškolskim ustanovama. Nije puno bolja situacija ni kada je u pitanju skupina od treće do pete godine, gdje se OBŽ po broju djece u vrtićima pozicionirala tek na 14. mjesto. No, ipak, nisu sva djeca na čuvanju kod baka i djedova zbog tradicionalnog razmišljanja, već mahom zbog - novca. “Paprenih” 640 kuna, koliko u jasličkim i vrtićkim jedinicama pod kapom ustanove DV Osijek stoji cjelodnevni boravak djeteta, previše je za mnoge mlade obitelj. Za usporedbu, u Gradu Zagrebu djeca iz obitelji koja imaju i dvostruko veća primanja po članu od onih za područja Osijeka za mališane plaćaju vrtićki smještaj samo 150 kuna.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije