Novosti
SDP PREDLAŽE SET ZAKONA “ZA PRAVEDNU POLITIKU PLAĆA”

Minimalac podići na 60 posto prosječne plaće
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je najavio da će njegova stranka u saborsku proceduru uputiti set zakonskih prijedloga “za pravednu politiku plaća u Hrvatskoj”, a riječ je o Zakonu o minimalnoj plaći, Zakonu o plaćama u javnim službama te Zakonu o transparentnosti plaća. Bernardić je pojasnio da će Zakon o minimalnoj plaći, a koju u Hrvatskoj prima oko 70 tisuća zaposlenih, omogućiti pravednije plaće i veće plaće “onima koji rade za crkavicu s kojom ne mogu prehraniti obitelj i školovati djecu”. U Hrvatskoj 70 posto ljudi radi za plaću između tri i pet tisuća kuna, ustvrdio je Bernardić, što nije dovoljno za dostojan život, zbog čega SDP namjerava uspostaviti pravedniji sustav plaća. Minimalna plaća i ove se godine zadržala na 40 posto prosječne plaće, kazao je, najavivši da SDP-ov prijedlog predviđa postupno podizanje minimalca na 60 posto prosječne plaće do 2021. godine.

Zakonom o plaćama u javnim službama SDP želi omogućiti da se jednaki rad jednako vrednuje, pojasnio je Bernardić, rekavši da se njime jača izvrsnost i potiče motivacija javnih službenika kroz jasne i transparentne kriterije ocjenjivanja. Usto, osigurava se jasan, pravedan i transparentan sustav plaća kako bi se smanjila nejednakost te poticanje inovativnosti, kreativnosti i motivacije, jer, smatra, potrebno je stimulirati one koji bolje rade i više se trude kako bi javne službe postale efikasnije i konkurentnije te više u službi građana. Ne mogu svi imati isto, jedni za rad, drugi za nerad, poručio je Bernardić.

U saborsku proceduru SDP će uputiti i Zakon o transparentnosti plaća kako bi se osigurala kvalitetna pokrivenost zaposlenih kolektivnim ugovorima, što je danas u Hrvatskoj rijetkost, istaknuo je Bernardić, dodavši da bi se njime ispravila i nejednakost u plaćama između žena i muškaraca za isti posao. H

Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

Najčitanije iz rubrike