Novosti
DRŽAVNI SLUŽBENICI POD OVRHOM

Blokiranima božićnica u gotovini, a ne na račun?
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

U očekivanju isplate božićnice svojim članovima, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je i ovog prosinca na potrebu pravovremene pripreme isplate tog materijalnog prava zaposlenicima u državnoj službi koji su pod ovrhom, doznajemo od glavnog tajnika Sindikata Siniše Kuhara.

To se, između ostalog, navodi i u dopisu koji je taj sindikat poslao na adrese triju ministarstava: rada i mirovinskog sustava, financija te uprave.

- Sindikat podsjeća da je prošle godine uputa Ministarstva financija korisnicima državnog proračuna poslana 20. prosinca i tražimo da se ove godine uputa pripremi ranije i dostavi na znanje sindikatima kako bi na vrijeme mogli upoznati svoje članove koji su pod ovrhom o tome hoće li im se i u kojem slučaju božićnica isplatiti u gotovom novcu ili na zaštićene račune - navodi Kuhar.

Sindikat skreće pozornost na činjenicu da se, na temelju podataka dobivenih od Fine i Ministarstva uprave, ovrha provodi nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika. U Centralnom obračunu plaća evidentirane su ovrhe nad minimalno 265 službenika i namještenika, iz čega je razvidno kako mnogi zaposleni u državnim tijelima dijele sudbinu blokiranih građana Hrvatske.

Ministarstvo šuti

Sindikat apelira da se u duhu prigode u kojoj se božićnica isplaćuje pronađe rješenje na temelju kojeg bi se i blokiranim državnim službenicima i namještenicima isplatila prigodna nagrada za božićne blagdane.

Očitovanje o tome kako će to pitanje biti regulirano ove godine zatražili smo na adresama triju ministarstava. Ministarstvo uprave odgovorilo je kako nije nadležno za pitanja provedbe ovrhe nad plaćom i materijalnim pravima te mogućnost isplate božićnice blokiranim državnim službenicima i namještenicima. Isto je odgovorilo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a iz Ministarstva financija do zaključenja ovog teksta nije stigao nikakav odgovor.

Siniša Kuhar dostavio nam je dopis u kojem ga 12 službenika pod ovrhom moli da kod nadležnih ministarstava pokuša ishoditi da i oni dobiju bar djelomičnu, ako ne cijelu božićnicu.

- U prosincu vlada posebna nostalgija i neraspoloženje nas blokiranih, i svih onih koji si ne mogu priuštiti čak ni skroman Božić - navodi se u dopisu u kojem zaposlenici mole da se pronađe rješenje kako bi im se božićnica isplatila na zaštićene račune.

Krajem prosinca prošle godine Ministarstvo pravosuđa dostavilo je Ministarstvu financija objašnjenje o isplati božićnica radnicima koji imaju blokiran račun zbog provedbe ovrhe na novčanim sredstvima ili na plaći.

Izuzeti od ovrhe?

- Izuzeće isplate božićnice na bankovni račun odnosno mogućnost isplate u gotovini nisu regulirani Ovršnim zakonom te se Ministarstvo pravosuđa u okviru svoje nadležnosti može očitovati smo u odnosu na činjenicu je li božićnica jedno od primanja koje je izuzeto od ovrhe, i to na način da ističemo kako božićnica kao vrsta primanja nije obuhvaćena člankom 172. OZ-a (izuzeće od ovrhe) ili člankom 173. OZ-a (ograničenje ovrhe), zbog čega se navedeno primanje može u cijelosti iskoristiti za namirenje ovrhovoditelja - navodi se u objašnjenju Ministarstva pravosuđa.

Napominju i da je, ako se ovrha provodi na novčanoj tražbini po računu, prema OZ-u, poslodavac obvezan samo na to da iznose koji su izuzeti od ovrhe isplati na poseban račun, a iznose na redovan račun radnika kod banke poslodavac isplaćuje ne zato što postupa po rješenju o ovrsi, nego zato što mu je to obveza iz važećih propisa.

- Dakle, u tom slučaju poslodavac ne provodi ovrhu niti je vezan rješenjem o ovrsi (nije dužan plijeniti ovršenikova primanja), slijedom čega, u slučaju da je prema važećim propisima dopuštena isplata božićnice u gotovini, znanje poslodavca o provedbi ovrhe na novčanoj tražbini po računu nije zapreka poslodavcu da na zahtjev radnika božićnicu radniku isplati u gotovini - navode u Ministarstvu pravosuđa.

Maja MUŠKIĆ
U skladu s rješenjem o ovrsi

Ako se ovrha provodi na plaći, tada poslodavac mora postupiti u skladu s rješenjem o ovrsi. U ovom slučaju može se razlikovati situacija kada je ovrha određena samo (isključivo) na plaći od situacije kada je ovrha određena općenito na imovini ili na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima. Naime, ako je ovrha određena općenito na imovini (rješenjem o ovrsi javnog bilježnika) ili na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima (što podrazumijeva i plaću i božićnicu), poslodavac je dužan božićnicu isplatiti na račun koji je ovrhovoditelj naveo u rješenju o ovrsi, odnosno poslodavcu je zabranjeno radniku ispuniti novčanu tražbinu, što podrazumijeva i zabranu isplate božićnice radniku, naveli su u Ministarstvu pravosuđa.

naplata

OVRHE ĆE POJESTI VEĆINU NOVCA

Možda ste propustili...